U trendu

Sud: Džordan ima pravo na svoje ime u Kini

Kineski sud odlučio je danas da jedan od najboljih košarkaša svih vremena Majkl Džordan ima pravo na svoje ime u Kini.

Džordanovo „kinesko“ ime je poznato u Kini i on treba da ima pravo na njega, naveo je Vrhovni narodni sud.

Džordan je od 2012. vodio pravnu bitku s kineskim proizvodjačam opreme oko imena „Qiodan“, koje se izgovara „čiodan“, a predstavlja transkripciju od „Jordan“ na mandarinskom.

Čiodan sports s juga Kine registrovala je zaštitni znak pod kojim je prodavao svoje patike i sportsku opremu.

Džordan je u Kini poznat kao „Čiodan“ još od sredine 80-ih. Njegove prethodne argumente sud je odbio čime nije imao pravo na svoje ime, broj 23 s dresa i logo koji liči na njega, pri čemu je sve to koristio brend Čiodan sports.

Vrhovni narodni sud je saopštio danas da je poništio presude pekingškog suda protiv Džordana iz 2014. i 2015. koji su tvrdili da nema dovoljno dokaza koji bi podržali njegove navode, kao i da je „Čiodan“ transkripcija obličnog prezimena kako je to tvrdila kineska kompanija.
 
Džordan je u saopštenju naveo da su milioni njegovih kineskih obožavatelja i potrošači uvek znali za ime „Čiodan“ i da je zadovoljan što je sud priznao njegovo pravo da zaštiti svoje ime.

„Kineski potrošači zaslužuju da znaju da Čiodan sports i njihovi proizvodi nemaju nikave veze sa mnom. Ništa nije važnije od zaštite sopstvenog imena i današnja odluka pokazuje značaj tog načela“, rekao je Džordan.

Ovaj slučaj pokazuje teškoće stranih kompanija u zaštiti svojih prava u Kini, u kojoj domaće kompanije imaju prilično opušten stav prema intelektualnoj svojini.

Mnoge kineske kompanije prodaju proizvode s imenima koja liče na čuvene brendove, često sa zamenom jednog ili dva slova u imenu.

Epl (Apple) je uzgubio pravni spor ranije ove godine pošto je sud u Pekingu presudio da američka kompanije nije uspela da dokaže da je „Ajfon“ (iPhone) bio čuveni brend u Kini pre nego što je jedna kineska kompanija 2007. prijavila zaštitu na „Ajfon“ za svoje torbe i futrole za mobilne telefone.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar