U trendu

Sudijska organizacija objasnila smenu Radomana

Strukovna organizacija sudija Fudbalskog saveza Srbije objavila je danas razloge zbog kojih je Miroslav Radoman smenjen sa mesta predsednika Sudijske komisije.

Medju osam razloga za smenu navedeno je to što Radoman nije uskladio listu sudija i posmatrača sudjenja sa preporukama UEFA sudijske konvencije zbog čega je, kako je saopšteno, dobijena opomena Sudijske komisije UEFA i čime su ugrožena sredstva koja FSS dobija na bazi primene UEFA sudijske konvencije.

Takodje, navodi se da Radoman nije imao ravnopravan tretman medju sudijama jer su prednost imali „njegovi miljenici“, dok su sudije iz elitne grupe, na čelu sa Miloradom Mažićem, delegirane i dobijale pravo da sude „tek po neku utakmicu“.

Medju razlozima je i to što je Radoman, kako se navodi u saopštenju komisije, posle utakmice četvrtog kola Super lige izmedju Spartaka i Novog Pazara u Novom Sadu zvao predsednika subotičkog kluba Dragana Simovića i „zamolio ga da se ne žali na sudjenje i tim povodom ne oglašava u javnosti“.

Po tvrdnjama Strukovne organizacije sudija, Radoman je posle utakmice osmog kola Super lige izmedju Rada i Vojvodine zvao posmatrača Savu Čokanicu i „sugerisao mu da sudiji Bojanu Nikoliću da slabu ocenu“, što je posmatrač odbio i posle toga više nije bio delegiran.

Jedan od razloga je i to što je Radoman delegirao sudije za utakmice Super lige i Prve lige iz privatnog stana, a ne na sastancima Sudijske komisije FSS, i na taj način je „grubo prekršio funkciju koju je obavljao“. Kao primer je dato to da delegiranje za 12. kolo Super lige i 10. kolo Prve lige nije uradjeno uz konsultacije sa članovima Sudijske komisije, čime ponovo nije poštovana Sudijska konvencija UEFA.

Prema navodima Strukovne organizacije sudija, Radoman je falsifikovao i Odboru za hitna pitanja FSS-a predao lažni zapisnik sa imenima kandidata za internacionalnu listu sudija i pomoćnika za 2017. godinu.

Takodje, kako se navodi, „vrlo grubo i necivilizovano“ je vredjao i omalovažavao predsednika Sudijske strukovne organizacije Milana Karadžića na zvaničnoj sednici Sudijske komisije.

Kao poslednji razlog za njegovu smenu navedeno je to što je pokušao da sa medjunarodne liste sudija ukloni oba Mažićeva saradnika koji su kao dodatne pomoćne sudije bili učesnici Evropskog prvenstva, a kako bi uticao na funkcionisanje jednog od najboljih sudijskih timova u Evropi.

Strukovna organizacija sudija je u zaključku navela da ne želi da ulazi u „Radomanovo falsifikovanje sopstvene internacionalne karijere“, jer tvrdi da je sudio više od 120 medjunarodnih utakmica, a sudio je oko 60.

„Zbog objektivnog informisanja javnosti, a bez namere da ulazimo u Radomanovo falsifikovanje sopstvene internacionalne karijere, napominjući da je karijeru završio u poslednjoj kategoriji UEFA, podsećamo i na činjenicu da nikada nije bio u elitnoj UEFA grupi sudija.  Podsećamo, takodje, da je vraćen u najnižu grupu UEFA sudija posle čuvenog  skandala na utakmici Šturm-Parma 1999. godine, kada  je tek uz pomoć austrijske policije uspeo da napusti teren“, zaključuje se u saopštenju Strukovne organizacije sudija FSS-a.

Radoman je ranije danas na konferenciji za novinare rekao da su ga sa mesta predsednika Sudijske komisije smenili ljudi koji nemaju veze sa fudbalom i koji su „činili sve da fudbal ne bude pošten, korektan i značaj deo društva“.

On je početkom nedelje smenjen sa mesta predsednika Sudijske komisije FSS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.