U trendu

Svet oplakuje Najvećeg i oprašta se od Muhameda Alija

Svet boksa, sporta, politike, zabave žali danas za jednim od najvećih boksera svih vremena, sportskom ikonom, herojem potlačenih, čuvenim brbljivcem i po opštem mišljenju najboljim sportistom 20. veka Muhamedom Alijem.

Ali je bio trostruki svetski prvak u teškoj kategoriji, a njegove borbe sa Džoom Frejzerom i Džordžom Formanom neke su od najpoznatijih borbi u istoriji boksa, ali i najpoznatiji sportski dogadjaji u istoriji.

„Ali, Frejzer i Forman su bili jedan čovek. Deo mene je otpao, ‘najveći deo’, Muhamed Ali. On je bio jedan od najvećih ljudskih bića koje sam ikada upoznao. Nema sumnje da je spadao medju najbolje ljude koji su živeli u ovo doba. Pričati o njemu kao o bokseru je nepravda“, rekao je Forman, nekadašnji svetski šampion koga je Ali nokautirao u osmoj rundi i uzeo mu titulu.

Muhamed Ali umro je u noći izmedju petka i subote od komplikacija izazvanih Parkinsonovom bolešću, od koje je bolovao poslednje tri decenije. Imao je 74 godine.

Zaštitno lice teške kategorije osamdesetih Majk Tajson napisao je na društvenim mrežama: „Bog je došao po svog šampiona. Do vidjenja, veliki. Muhamed Ali, najveći. Počivaj u miru“.

Jedan od najvećih teškaša svih vremena, bivši Lenoks Luis uvek je govorio da je Ali apsolutno najbolji teškaš svih vremena, ali je i on više hvalio njegov karakter.

„Div medju ljudima. Ali je pokazivao veličinu u talentu, hrabrosti i svojim ubedjenjima koju većina nas nikada neće moći da zaista shvati. Počivaj u miru“, rekao je Luis.

Aktuelni šampion teške kategorije Tajson Fjuri napisao je na Tviteru: „Neka počiva u miru. Bio je najveći svih vremena na mnogo različitih načina“.

Nekadašnji šampion kruzer i teške kategorije Ivander Holifild slavio je svoje poznanstvo sa Alijem.

„Drago mi je što sam poznavao Alija. Kada sam bio mali, rekli su mi da ću biti kao Ali. Kada kažete za sebe da ste najveći, stavljate sebe u poziciju u kojoj vas mnogi napadaju. Ali je to uradio. Čudesno je što je bio trostruki šampion teške kategorije. Ljudi su tada mislili da se to ne može dostići. Morate da budete jaki da biste ustali posle poraza, a Ali je dokazao da to jeste“, rekao je Holifild.

Flojd Mejveder mladji, šampion pet težinskih kategorija, najbolji bokser svoje generacije i finansijski nasjuspešniji borac u istoriji istakao je ulogu koju je Ali imao za američke crnce i za sport uopšte.

„Moje srce je danas uz pionira, istinsku legendu i heroja na sve moguće načine. Nijedan dan nije prošao da sam ušao u salu za vežbanje a da nisam mislio na tebe. Tvoja harizma, tvoj šarm i, iznad svega, tvoja klasa su stvari koje će mnogo nedostajati i meni i svetu. Ti si neko ko me mnogo inspirisao kroz moj bokserski put i reči ne mogu opisati koliko si veliki bio kao osoba. Hvala ti za sve što si uradio za Crnu Ameriku, u svetu sporta i zabave i hvala ti na onome što si ostavio za sobom. Moje iskreno saučešće Alijevoj porodici“, napisao je Flojd na Instagramu.

Najbolji teškaš prošle decenije Vladimir Kličko napisao je kratko: „Čovek karaktera, vere, dostojanstva i profesionalizma. Nastavićeš da nas inspirišeš da svet činimo boljim mestom“.

Promoter Bob Arum promovisao je 26 Alijevih borbi, više nego i jedan drugi promoter. Ovaj 84-godišnjak je u martu proslavio 50 godina prve borbe čiji je promoter bio, Ali-Džordž Čuvalo. To je bio i prvi boks meč koji je Arum ikad gledao uživo. On je osnivač i izvršni direktor promoterske kuće Top Renk.

„Istinski velikan nas je napustio. Muhamed Ali je promenio ovu zemlju, a svojim duhom je uticao na svet. Njegova zaostavština će zauvek biti deo istorije“, rekao je Arum.

Filipinac Meni Pakjao, jedini borac koji je bio šampion u osam kategorija i najveći bokser ove generacije emotivno se oprostio od Alija.

„Izgubili smo diva. Boks je imao mnogo koristi od talenta Muhameda Alija, ali ni izbliza toliko koliko je čovečanstvo imalo koristi od njegove ljudskosti. Naša srca i molitve su uz Alijevu porodicu. Neka ga Bog blagoslovi“.

Prvi čovek promoterske kuće Golden boj i nekadašnji šampion u šest kategorija Oskar De La Hoja istakao je pionirsku ulogu Alija za sve koji su došli posle njega.

„Muhamed Ali je legenda i jedan od najpopularnijih svetskih sportista, borac koji je pokrenuo zlatno doba boksa i stavio boks u centar pažnje. Utro je put profesionalcima, medju kojima sam i ja, izdigao je boks u sport koji se gleda u milionima domova širom sveta“, rekao je De La Hoja.

Promoter nekih od najvećih Alijevih borbi Don King rekao je: „Ovo je tužan dan za život, čoveče. Voleo sam Muhameda Alija, bili smo prijatelji. Ali nikada neće umretu. Kao i duh Martina Lutera Kinga, i njegov duh će nastaviti da živi, on je branio svet“.

Jedan od najboljih boksera devedesetih Roj Džons kazao je da svet neće nikada više imati nekoga kao što je Ali.

„Moje srce je duboko ožalošćeno, a opet osećam zahvalnost i olakšanje što se sada odmara na najvećem mestu. Neka Bog blagoslovi porodicu i sve nas koji smo ostali iza njega, i na koje je njegov život duboko uticao. Nikada niko neće biti kao on“, rekao je Džons.

Najbolji strelac NBA svih vremena Karim Abdul-Džabar, koji je kao Ali promenio ime kada je primio islam, istakao njegovu ulogu u emancipaciji manjina u SAD.

„Danas spuštamo glave zbog gubitka čoveka koji je uradio toliko mnogo za Ameriku. Sutra ćemo podići glave i setiti se da njegovi hrabrost, otvorenost i žrtve zbog svoje zajednice i zemlje nastavljaju da žive i da su najbolji deo svakog od nas“, rekao je Abdul-Džabar.

Ali je bio junak i u Africi, što je istakao „vezista“ Mančester sitija, reprezentativac Obale Slonovače Jaja Ture.

„Počivaj u miru, Muhamede Ali. Uvek ćeš biti nešto posebno za mene, za Afriku i za svet. Hvala ti za sve što si uradio“, napisao je Ture.

Ličnosti iz sveta muzike, filma, politike, gradjani, ljubitelji boksa i sporta iznosili su svoje uspomene i pisali su poruke poštovanja prema Aliju. Stariji gradjani Srbije i nekadašnje SFRJ su na društvenim mrežama i forumima iznosili svoje uspomene kako su se sedamdesetih budili pred zoru da na televiziji gledaju Alijeve borbe.

Državnici, verske i manjinske vodje, borci za ljudska prava, medijske kuće, promoteri, bokserske asocijacije i udruženja, promoteri, treneri, sudije i mnogi drugi neprestano na društvenim mrežama iznose svoje divljenje i poštovanje prema Aliju. Širom sveta, od SAD do Japana, u bokserskim dvoranama i vežbanoicama odaje se pošta Najvećem.

Aktuelni predsednik SAD, prvi crni predsednik Amerike, Barak Obama napisao je specijalni prilog za Ju-Es-Ej tudej o Aliju.

„Ovo je Alijeva vrlina kojoj sam se uvek najviše divio: njegova jedinstvena sposobnost da prizove izuzetnu snagu i hrabrost kada se suoči sa nevoljama, da prodje kroz oluju i nikada ne izgubi svoj put“, napisao je Obama u oproštaju od Alija.

Alijeva ćerka, novinarka i spisateljica Hana Ali je u seriji emotivnih poruka na Instagramu svog oca kao „skromnu planinu“.

„Naš otac je bio „skromna planina“! A sada je otišao kući kod Boga. Neka te bog blagoslovi, tata. Ti si ljubav mog života“, napisala je Hana Ali.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.