U trendu

Svetska elita „napada” Španovićevu

Iz takmičenja u takmičenje Ivana Španović dokazuje da je adut Srbije za osvajanje atletske medalje u Riju. Rekorderka u skoku dalj vodeća je u Dimantskoj ligi i sve bliže osvajanju prvog mesta i dijamanta vrednog 80.000 dolara.

Pobedama na mitinzima u Dohi i Oslu i drugim mestom u Judžinu sakupila je 26 bodova, 12 više od Kanađanke Neti i 16 od Amerikanke Riz, a večeras na osmom takmičenju svetske elite u Stokholmu imaće priliku da poveća razliku.

U konkurenciji će biti sve najbolje svetske skakačice u dalj i Ivanine konkurentkinje za odličje na Igrama u Riju. Samo dve ove sezone imaju bolji rezultat od Španovićeve koja je lični skočila u Dohi (6,95 m) – Australijanka Bruk Straton (7,05) i Amerikanka Britni Riz (7,04).

Pored njih, na skakalištu će se pojaviti i Amerikanka Tijana Bartoleta (6,75) i Britanka Šara Proktor (6,66), Kanađanska Kristobel Neti (6,75). Španovićeva je u sjajnoj formi i samo je pitanje trenutka kada će poboljšati sopstveni državni rekord na otvorenom (7,02) i apsolutno najbolji rezultat (sa 7.07 osvojila srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u dvorani).

Pobeda u Švedskoj približila bi je osvajanju prvog mesta u Dijamantskoj ligi i podigla samopouzadnje pred Evropsko prvenstvo koje će se od 6. do 10. jula održati u Amsterdamu.

U Stokholmu je trebalo da se takmiči i naš najbolji bacač kugle Asmir Kolašinac, ali je zbog problema sa leđima odustao. Kolos iz Sjenice pre nedelju dana prvi put ove sezone takmičio se u Dijamantskoj ligi. U Oslu je osvojio peto mesto i dva boda, za njega skromnim hicem od 19,84 m (ove sezone bacio 20,96). Priliku da proveri formu uoči  EP, imaće već za vikend na prvenstvu Srbije.

(M. S, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.