U trendu

Tajna uspeha: Zašto je Lester tako superioran tim?

Engleski prvoligaš došao je na korak do naslova prvaka Premijer Lige. Ekipi Klaudija Ranijerija nedostaje još samo jedna pobeda za ostvarenje sna. Naredni meč igraju na Old Trafordu protiv Mančester Junajteda.

Nakon 35 odigranih kola Lester imaju 76 bodova uz gol razliku 63:33. Do sada su ostvarili 22 pobede, 10 remija i tek tri poraza, prenose mediji.

Napadač Vatforda Troj Dinej u razgovoru za BBC otkrio je koja je njihova tajna.

„Ove sezone igrao sam protiv svih obrambenih igrača, ali Lesterov Robert Hut je daleko najbolji protivnik sa kojim sam se suočio. On je centralni štoper koji će vam dati do znanja da vam je za vratom. Odmah na početku utakmice krenuće u duel. Hut je stara škola, fizički vrlo snažan i dominantan i vrlo je teško igrati protiv njega. Čovek ne gleda koga udara, važno je samo da lopta ne prođe“, rekao je Dinej, koji je istakao sjajnu komunikaciju između Lesterovih linija. Golman i odbrana funkcionišu kao jedno.

„Cela odbrana komunicira sa veznim redom i golmanom. Sjajno su organizovani“, dodao je napadač Vatforda.

Dinej je opisao situaciju kada bi njegov tim krenuo u akciju po boku s ciljem da rastereti sredinu terena i stvori rupu u protivničkoj obrani.

„Protiv Lestera to je bilo gotovo nemoguće. Njihovi odbrambeni igrači, Hut i Ves Morgan nikada nisu bili izolovani. Kada bismo ostali na širokom prostoru, Hut i Morgan bi čekali naš kontranapad. Jedan bi stao na prvu stativu, dok bi drugi stao negde na sredini kaznenog prostora, oko jedanaesterca. Njihova taktika je da puste protivnika da centrira, a onda je na njima da otklone opasnost“, objasnio je Dinej, a zatim je istakao i ulogu bekova Denija Simpsona i Kristijana Fuša.

„Svi igrači znaju šta rade, od napada do odbrane i sve što rade rade zajedno“.

Šinji Okazaki startovao je u 23 utakmice ove sezone, a svih 90 minuta odradio je u tek tri susreta. Ranijeri ga je 20 puta vadio iz igre, zbog čega je Japanac igrač koji je najviše zamenjen ove sezone u Premijer ligi.

„Ne čudi me taj podatak, jer se Okazaki uopšte ne štedi kada je na terenu. Isto važi i za Rijada Mareza i Džejmija Vardija, koji bi mogli da kažu „mi smo dobri za to“, ali niko u svlačionici Lestera nema takav stav“, kaže Dinej.

Ranijeri u veznom redu ima dva igrača – N’Golo Kante i Deni Drinkvater.

„Sad zamislite situaciju, borite se sa Hutom, a oko vas su Kante i Drinkvater – tokom cele utakmice. I to nije bio samo slučaj kada su igrali protiv nas. Isto rade protiv svakog protivnika. Kantea nema gde ga nije bilo na terenu, a ako je on uzeo pauzu tu je Drinkvater. Obojica se stvore iz vedra neba. Kantea je nemoguće proći, a čak i da to uspeš, on će opet biti iza tebe. On je zbog toga ove sezone najbolji vezni igrač u Premijer ligi“, smatra Dinej.

„Već sam opisao kako funkcioniše Lesterova odbrana kada je pod napadom. Većina ekipa ponaša se dominantno u trenutku kada oseti da može s bokova neometano ubacivati loptu u kazneni prostor. Postavite napadača i samo čekate pogodak. Međutim, Lester je tim koja vam to dopušta jer želi da se osećate tako dominantno, superiorno, ali i neoprezno. To je deo njihove taktike. Ako izgubite loptu u napadu, Lester će vas kazniti kontrom. Tu do izražaja dolaze njihovi brzi napadači“, rekao je Dinej, a za kraj je otkrio i koliko je važna uloga pravih navijača.

„Oni ih teraju da daju sve od sebe i još više od toga. Njihovi navijači nisu glupi, znaju tačno kada treba podignuti atmosferu“, kaže Dinej.

Napadač Vatforda ističe jedan detalj koji je uočio i koji je takođe vrlo važan.

„Udaraljke koje navijači dobiju pre svake utakmice podižu nivo buke. Moram priznati da mi je to smetalo u prvoj utakmici na njihovom terenu, ali sad kad razmišljam o tome atmosfera je bila čudesna. Ne želim da budem bezobrazan, ali većina njihovih navijača stvarno bodri svoju ekipu. Malo ko ima mobilne telefone u rukama. Umesto slikanja oni stvaraju čudesnu atmosferu. To je tako u Lesteru, svi stoje iza svog tima“, zaključio je Dinej.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.