U trendu

Tebas: Osmogodišnje suspenzije Blateru i Platiniju nisu dovoljne

Predsednik fudbalske lige Španije Havijer Tebas rekao je danas da su nedovoljne suspenzije od po osam godina za odlazećeg predsednika Medjunarodne fudbalske federacije (Fifa) Sepa Blatera i predsednika Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišela Platinija.

Etički komitet Fife suspendovao je danas Blatera i Platinija na po osam godina iz svih fudbalskih aktivnosti zbog malverzacija novcem Fifa.

Oni su suspendovani zbog „nelojalne isplate“ od dva miliona dolara koliko je 79-godišnji Švajcarac 2011. godine platio bivšem francuskom reprezentativcu za konsultantske poslove obavljane od 1998. do 2002. godine.

„Što se mene tiče suspenzija od osam godina nije dovoljna… Trebalo bi da im bude zabranjeno da više ikada budu deo neke sportske institucije“, rekao je Tebas.

Uefa je navela da je izuzetno razočarana odlukom, ali da podržava pravo Mišela Platinija na pravično sudjenje i mogućnost da skine ljagu sa svog imena.

Predsednik Fudbalskog saveza Francuske Noel Le Gre rekao je da je šokiran i tužan zbog Platinijeve suspenzije, ali da nije iznenadjen.

„Čini mi se neverovatno, ali me ne iznenadjuje, pošto je predsednik Etičke komisije prethodno objavio da će Mišel biti suspendovan na nekoliko godina. O njegovoj krivici je unapred odlučeno“, rekao je on.

Vršilac dužnosti predsednika Fudbalskog saveza Nemačke Rajnhard Raubal rekao je da je odluka o suspenziji očekivana.

„Bez obzira na to, Fifa i Uefa sada moraju da donesu iosnovne odluke, u smislu ljudskih resursa. Razmena funkcionera nije dovoljna, cilj je da se vrati izgubljeno poverenje i kredibilitet, za šta će ionako biti potrebne godine“, rekao je Raubal.

Blater i Platini imaju pravo žalbe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.