U trendu

Trofeji nisu više dovoljan motiv

Više od 200 nedelja na vrhu ATP liste. U kolekciji ima 12 gren slem titula. Osvojio je Dejvis kup. Sa Olimpijskih igara ima bronzanu medalju. Da se ne govori o 30 turnira Masters serije, pet završnih Mastersa. U jednom trenutku ove godine držao je u svom vlasništvu sva četiri gren slem trofeja.

Ovo su najvažnija dostignuća u sjajnoj karijeri Novaka Đokovića. Najboljeg tenisera današnjice i jednog od najboljih, koji je ikada držao reket u rukama.

I pored svega što je postigao, srpski as stalno traga za novim izazovima na terenu.

– Kao i svi drugi i ja kroz život sazrevam i menjam se. Osetio sam to veoma dobro. Moju tenisku karijeru i razlog zašto igram tenis gledam potpuno drugačije, nego pre pet godina. I dalje imam tu iskrenu strast i ljubav prema ovom sportu, uvek kada držim reket u ruci. Međutim, kako vreme prolazi trudim se stalno da nađem nove motive kako bih i dalje ta vatra bila živa u meni – istakao je Đoković.

Od kada je ušao u društvo profesionalaca osvojio je 66 titula. Od aktivnih igrača ispred su samo Federer (sa 88 trofeja) i Nadal (69).

– Da budem iskren, samo trofeji nisu dovoljni. To nije nešto što može dugo da te drži. Naravno osećaš se sjajno ako osvojiš gren slem titulu ili si svetski broj jedan. Deo inspiracije sigurno dugujem tome. Međutim, sa druge strane sa godinama i što duže igraš tenis na vrhunskom nivou moraš da nađeš druge motive i razlog. Da samom sebi objasniš svrhu bavljenja ovim sportom – rekao je Đoković.

U tom smislu na njega su najviše uticali brak i roditeljstvo.

– Pozitivno je na mene delovalo što sam postao prvo muž, a onda i otac. Imam svoju porodicu. Takođe tu je i fondacija i mnogo drugih stvari, koje menjaju način razmišljanja.

Opis kako doživljava sport u kojem je trenutno bez premca na planeti Đoković je dao na sledeći način.

– Tenis vidim kao platformu preko koje mogu da šaljem ljudima određene poruke, strast prema sportu i prave vrednosti. Na kraju dana privilegovan sam. Kao i svi vrhunski sportisti, imam veliku društvenu odgovornost. Imam i tu moć da na nekoga utičem nabolje ili nagore, da ljude menjam nabolje i nagore. To je mislim najvažnije. Možda je odgovor malo filozofski, ali nadam se da je jasno šta sam hteo da kažem – izjavio je 29-godišnji Srbin.

Od sledeće godine biće možda u prilici da kolekciji trofeja doda još jedan. Već se uveliko priča o organizaciji takmičenja Lejver kup, koji bi trebalo da se organizuje krajem septembra sledeće godine.

– Verujem da će taj događaj imati međunarodni značaj. To je sjajna ideja. Što se mene tiče nisam još odlučio da li ću biti deo te priče. O svemu moram da se dogovorim sa mojim timom. Ako budem igrao, biću srećan. I ako ne budem igrao biću zadovoljan, jer tenis mora da se razvija. Moraju da postoje nove priče, nove ideje, jer to je jedini način da napredujemo i dalje.

Model tog takmičenja bio bi preuzet iz golfa.

– Koliko sam razumeo to će biti nešto slično Rajder kupu, koji je jedan od najuspešnijih događaja u istoriji sporta. Treba uzimati i koristiti pozitivne primere. Aplaudiram svim ljudima koji su došli na ovu ideju. Mislim da sve to ide u dobrom pravcu. Vidim da priču nose Federer i Nadal, sa Mekinroom i Borgom. To su velika imena u istoriji tenisa. Čim se oni negde pojave, to je sigurno nešto što je veoma vredno.

Problem kod Lejver kupa bi mogao da bude termin. U septembru je teniska sezona i dalje u punom jeku.

– Raspored je druga priča. Uvek može da se kaže da nema mesta ili je loš period za neki novi događaj. Na kraju krajeva u tenisu je kalendar manje više isti kao i nekoliko prethodnih decenija. Mnogo puta sam rekao da moramo da napravimo neke promene u rasporedu, kako bismo zaštitili zdravlje igrača i produžili njihove karijere. Vidite i u Njujorku koliko ima povreda i odustajanja – rekao je Đoković. Svestan je da je to teško uraditi. Kao predsednik Saveta igrača sada ima i veću odgovornost.

– Mnogo je turnira i mnogo se novca tu vrti. Teniseri igraju sve više, jer žele više da zarade. Međutim, kada se pogleda šira slika to nije dobro. Svi bi hteli da imaju dugu karijeru. Sa ovakvim tempom to je teško izvodljivo. Mislim da moramo da sednemo za sto i mi igrači i ljudi iz ATP tura i razgovaramo o budućnosti rasporeda u našem sportu – izjavio je Đoković.

Sećanje na pet setova sa Monfisom

U Njujorku Novak Đoković dolazi više od jedne decenije:

– Prvi put sam došao kao junior. Trebalo je da igram turnir ovde. Međutim, posle nekoliko dana zbog kiše, prebacili su nas da igramo u nekoj dvorani na sat vremena odavde, na potpuno drugoj podlozi. Tako da to iskustvo nije bilo sjajno. Kao profesionalac prvi put sam ovde igrao 2005. i to je bilo baš dobro. Posebno je bio upečatljiv meč sa Monfisom. Igrali smo pet setova, meč je trajao skoro pet sati. Rado se sećam tih trenutaka, koji su bili najava nekih lepih trenutaka u karijeri.

(Vladimir Todorović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.