U trendu

Zvezda sanja podvig iz 1978. godine

Da li će evropska sezona za fudbalere Crvene zvezde biti završena ili će igrati još minimum šest utakmica biće poznato nakon revanša sa Sasuolom. „Crveno-beli” će morati da postignu bar tri gola, a da ne prime nijedan, kako bi izborili makar produžetke ili da daju četiri pogotka u „regularnom” delu.

Veliki preokreti nisu retkost u evropskom utakmica u kojima se dešavalo da se neka ekipa „vrati” iz bezizlazne situacije. Tako je primera radi Derbi kaunti u drugom kolu Kupa šampiona (1975) savladao Real sa 4:1, ali je „kraljevski” klub nadoknadio prednost u revanšu i slavio nakon produžetaka rezultatom 5:1. Ništa manje nije bilo dramatično ni u duelu između Leverkuzena i Espanjola u finalu Kupa Uefa 1988. Španski klub je trijumfovao u prvom meču sa 3:0, ali su Nemci pobedili u revanšu identičnim rezultatom, a zatim slavili nakon jedanaesteraca (3:2). Milan za koji su u sezoni 2003/04 igrali Pirlo, Sedorf, Nesta, Maldini, Ševčenko… slavio je protiv Deportiva u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona sa 4:1. Gotovo svi su mislili da je pitanje pobednika rešeno osim fudbalera španskog tima koji su odigrali „ukakmicu života” i pobedom od 4:0 izborili polufinale.

I Zvezda je u svojoj istoriji uspela da se „vrati” iz teške situacije što joj daje nadu da bi mogla da nadoknadi „minus” protiv Sasuola. Reč je o meču prvog kola Kupa Uefa u kom su se sastali sa Dinamom iz Berlina u sezoni 1978/79. Ekipa koju je tada predvodio trener Branko Stanković poražena je u Nemačkoj sa 5:2 i činilo se da će biti eliminisana već na startu takmičenja. U još težoj situaciji su se našli kada je Dinamo u revanšu na „Marakani” poveo sa 1:0 i sa tom prednošću je završeno prvo poluvreme. Međutim, Zvezdini igrači se nisu predavali. Prvo je Dušan Savić savladao protivničkog golmana, a zatim je Zdravko Borovnica sa dva pogotka „uveo” utakmicu u neizvesnu završnicu. „Crveno-belima” je za prolaz nedostajao još jedan gol, a njega je postigao Lauk kada je zatresao sopstvenu mrežu u devedesetom želeći da spreči da lopta stigne do Šestića. Zvezda je te sezone stigla do finala Kupa Uefa u kom je poražena od Borusije iz Menhengladbaha.

Ipak, dva puta se desilo i da ekipa iz Ljutice Bogdana ne stigne prednost rivala nakon poraza od 3:0 u prvom meču. Bilo je to davne 1963. u četvrtfinalu Kupa sajamskih gradova kada je Roma slavila sa tri gola prednosti u Italiji, ali je u revanšu bilo „samo” 2:0 za Zvezdu. U dosta svežijem sećanju je duel sa Slavijom koja je  2009. ubedljivo trijumfovala u Pragu. „Crveno-beli” su vodili u revanšu na „Marakani” sa 2:0, ali umesto da postignu i treći pogodak protivnik je smanjio na 2:1.

Zvezda ima priliku da trijumfuje, ali će morati da odigra mnogo bolje nego u Italiji kako bi uspela da ponovi podvig iz 1978. godine. Pre svega jer su u prvom meču igrali bez ideje i delovali su bezopasno, a na gol protivnika su uputili samo jedan šut. Osim igre problem bi moglo da predstavlja i to što nijednom protivniku u evropskim kvalifikacijama nisu dali više od dva gola.

– Čuda se dešavaju. Treba da damo sve od sebe i da pokušamo da ostvarimo dobar rezultat kako nam posle ne bi bilo žao. Nadam se da, uz malo sreće, za početak možemo da pobedimo, a posle uz veru i nešto više – rekao je trener Miodrag Božović.

(Katarina Ivanović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.