U trendu

Aerodromu Nikola Tesla potrebno još 60 radnika

Beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ saopštio je danas da je za sve novozaposlene dobio saglasnost Vlade Srbije i da je tom preduzeću potrebno još najmanje 60 radnika u ovoj godini.

„Novi radnici su primljeni u najvećoj meri za obavljanje poslova u bezbednosti, zemaljskom opsluživanju, operativnim poslovima i tehničkom održavanju, u skladu sa zahtevom regulatornog tela, sa ciljem podizanja mera bezbednosti za potrebe uspostavljanja dugolinijskog saobraćaja“, navodi se u odgovorima Aerodroma dostavljenim agenciji Beta.

U 2014. godini, kako navode u tom javnom preduzeću, u radnom odnosu na neodredjeno vreme bilo je 472 zaposlena, a 2016. godine 498, odnosno 26 radnika više.

Aerodrom Nikola Tesla navodi da se pri rešavanju statusa radnika „vodio činjenicom da do tada angažovani iz operativnih službi, koji obavljaju specifične poslove i posredno utiču na bezbednost vazdušnog saobraćaja, predstavljaju visoko kvalifikovan kadar sa potrebnim iskustvom i zakonski zahtevanim važećim potvrdama o obučenosti, što je jedan od uslova da se vazdušni saobraćaj obavlja bezbedno i obezbedjeno“.

Novozaposleni su, zajedno sa ostalim kolegama, godinama redovno obučavani u ovlašćenom Centru za obuku Aerodroma „Nikola Tesla“, a na taj način su, kako je saopšteno, uštedjena značajna finansijska sredstva.
Aerodrom navodi je tokom 2015. godine rešen i radno-pravni status radnika koji godinama radili preko uslužnih organizacija ili omladinskih zadruga.

Antikorupcijski sajt Pištaljka objavio je juče da je aerodrom „Nikola Tesla“ zaposlio prošle godine 778 radnika bez ikakvog konkursa.

Kako je navedeno, time je broj zaposlenih povećan sa nešto manje od 500 na više od 1.200. Od tog broja, 760 ljudi zaposleno je na odredjeno vreme, a 18 na neodredjeno.

Po pisanju Pištaljke, finansijski izveštaji pokazuju da je iznos koji je beogradski aerodrom izdvajao za zarade povećan dvostruko: sa 683,2 miliona dinara na 1,3 milijarde dinara. U istoj razmeri povećani su i troškovi za poreze i doprinose na teret poslodavca – sa 127,7 miliona dinara na 245,8 miliona dinara.

Prosečna neto zarada radnika Aerodroma „Nikola Tesla“ sa poklonom za Božić i Uskrs i školskim priborom za decu zaposlenih, koji se dobija na početku školske godine, iznosi 76.360 dinara, tvrdi taj sajt.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.