U trendu

Amerikanci ove godine kupuju jeftinije poklone

Kupci u SAD su već gotovo čitavu deceniju oprezni i praktični tokom kupovine poklona za božićne i novogodišnje praznike, ali ove godine, ta praksa otišla je korak dalje, piše agencija AP.

Amerikanci su sada spremni da kupuju i poklone koje su nekad smatrali suviše jeftinim, pa više ne obraćaju pažnju samo na velika sniženja skupih i „brendiranih“ proizvoda, već se okreću robi koja ranije nije smatrana prihvatljivom za poklon.

Broj ljudi koji su ove praznične sezone spremni da kupe poklon jeftiniji od 10 dolara porastao je na 4,0 odsto sa prošlogodišnjih 1,0 odsto, pokazala je anketa Američke istraživačke grupe koja se bavi procenom ponašanja potrošača.

Istovremeno, broj građana spremnih da na poklon potroše od 26 do 35 dolara smanjen je na 18 sa 22 odsto.

Prema proceni Nacionalne asocijacije maloprodavaca, ukupna potrošnja na poklone će u novembru i decembru biti 3,7 odsto viša na godišnjem nivou i iznosiće 630,5 milijardi dolara, u odnosu na rast od 4,1 odsto iz istog perioda lane.

Okretanje potrošača ka jeftinijim proizvodima delom je rezultat ekonomske situacije, navodi konsultant za maloprodaju iz Feniksa Džef Grin. Kupci koji su pazili na potrošnju tokom recesije i dalje su pod pritiskom da manje troše iako je privredna situacija bolja, navodi on.

Takav trend je, međutim, zasnovan i na promeni potrošačke psihologije, budući da su neki kupci sumnjičavi prema prodavnicama koje stalno imaju popuste i pitaju se da li suviše plaćaju određene prozivode. „Jedno od pitanja koja najviše zbunjuju kupce je: „Koja je realna cena nečega?’, navodi Grin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.