U trendu

Analitičari Hipo banke: Izlazak iz recesije i spori rast srpske privrede

Analitičari Hipo Alpe Adrija banke su procenili da je privreda Srbije sredinom 2015. izašla iz recesije i da ima veoma spori rast, tako da će porast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na kraju godine biti oko 0,5 odsto.

„Pokrenuti su proizvodnja, izvoz i građevinska industrija, a inflacija je na vrlo niskom nivou“, naveo je finansijski analitičar Hipo Alpe Adrija banke Mark Danon.

On je ukazao da su za izlazak iz recesije zaslužni, pre svega, rast tražnje za domaćom robom u skladu sa postepenim oporavkom evrozone, kao i rast investicija u infrastrukturne projekte.

„S druge strane, tražnja domaćinstava i države i dalje negativno utiče na privrednu aktivnost, što je u skladu sa oštrim merama fiskalne konsolidacije“, istakao je Danon i dodao da će se u Srbiji osetiti i globalno usporavanje evrozone, zbog grčke dužničke krize i pada indeksa na kineskim berzama.

Po njegovoj proceni, zbog suše će poljoprivredna proizvodnja biti u padu, što će oslabiti neto izvoz.

„Imajući u vidu da je srpski deficit tekućeg računa i dalje među najvećim u istočnoj i centralnoj Evropi, moguće je očekivati nominalnu depresijaciju (slabljenje) dinara. Ukoliko se nastavi trend da se potrebe države za finansiranjem suženog deficita sprovode gotovo u potpunosti kroz zaduživanje, javni dug će najverovatnije nastaviti rast sa sadašnjih oko 75 odsto BDP-a ka nivou od oko 76-77 procenata“, navodi se u analizi Hipo Alpe Adrija banke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.