U trendu

APR: Registracija i izdavanje PIB-a za jedan dan

Vreme registracije osnivanja firme i izdavanja PIB-a skraćeno je na maksimalnih 24 časa zahvaljujući unapredjenju jednošalterskog sistema registracije u okviru koga su Agencija za privredne registre (APR) i Poreska uprava objedinile svoje procedure, saopštio je danas APR.

Od uvodjenja unapredjenog jednošalterskog sistema registracije, za prvih pet meseci primene te novine dodeljeno je 21.499 PIB-ova. Najviše PIB-ova je dodeljeno u junu – 5.319, a za prve dve nedelje avgusta izdato je 1.527 PIB-ova.

Umesto odlaska pred šaltere Poreske uprave, dovoljno je da osnivači i preduzetnici ispravno popune Jedinstvenu registracionu prijavu osnivanja pravnih lica i drugih subjekata i registracije u jedinstveni registar poreskih obveznika koji su dostupnu na šalteru APR i na internet strani Agencije (www.apr.gov.rs).

Ispravnim popunjavanjem te prijave istovremeno se podnosi prijava za upis u registar APR-a i jedinstveni registar poreskih obveznika.

Zahvaljujući elektronskoj razmeni podataka prikupljenih na osnovu popunjene Jedinstvene registracione prijave osnivanja, ukinuta je i obaveza osnivača i preduzetnika da lično dostave prijavu za paušalno oporezivanje preduzetnika, odnosno prijavu za PDV obveznike u lokalnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave.

Prema evidenciji APR, trenutno je manje od dva odsto osnivača i preduzetnika koji nisu iskoristili nove pogodnosti koje im pruža jednošalterski sistem registracije osnivanja, odnosno nisu dostavili obavezne kontakt podatke koji su neophodni za sprovodjenje procedura u Poreskoj upravi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.