U trendu

Atina radi na tome da uspe samit u ponedeljak

Grčka vlada sada radi na tome da uspe vanredni evropski samit posvećen Grčkoj koji je zakazan za ponedeljak u Briselu posle neuspeha sastanka ministara finansija evrozone, saopštila je vlada premijera Aleksisa Ciprasa.

„Želimo da se finalni pregovori održe na najvišem evropskom političkom nivou i sada radimo za uspeh tog samita, za pozitivan ishod“, navodi se u saopštenju koje je prema agenciji Frans pres namenjeno da ohrabri javnost  trenutku kada scenario grčkog bankrota 30. juna ne izgleda više nimalo neverovatno.

„Pokazaće se da nisu u pravu svi oni koji računaju na krizu i na scenario straha“, navodi se dalje u tekstu.

Neuspeh sinoćnjeg sastanka ministara finansija evrozone, takozvane Evrogrupe, posvećen Grčkoj,  podstiče strahovanje da će doći do odliva kapitala iz grčkih banaka koje su već oslabile i iz kojih je već povučeno preko 30 milijardi evra od početka decembra do kraja aprila.

Više milijardi evra je izuzeto iz banaka poslednjih dana prema informacijama grčkih medija koje nisu opovrgnute.

„Mi se sada približavamo kraju partije“, rekao je sinoć Pjer Moskovisi, evropski komesar zadužen za ekonomska pitanja na kraju sastanka Evrogrupe.

Postoji opasnost da Grčka ne bude u mogućnosti da plati dug od 1,5 milijardi evra MMF-u koji dospeva 30. juna,  što bi značlo da je zemlja u bankrotu.

Državna kasa je prazna i Grčkoj je neophodno da inkasira 7,2 milijardi evra koje su joj kreditori obećali ali ih mesecima drže zamrznutima zbog neslaganja oko budžetskih ušteda koje ta zemlja zauzvrat treba da napravi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.