U trendu

Austrija traži ugostitelje: Kuvarima plata i do 1900 evra

Zbog vežih plata i boljih uslova rada, mnogi ugostiteljski radnici se odlučuju za rad u inostranstvu, a jedno od najpoželjnijih odredišta je Austrija, koja ima vrlo razvijen zimski turizam i velike potrebe za radnicima.

Austrijski hoteli i restorani svake sezone traže oko 30 hiljada radnika, a dobar deo njih dolazi iz susednih zemalja.

Procedura za dobijanje radnih dozvola nije komplikovana, ukoliko ste član EU. U Tirolu, Salcburgu i Vorarlbergu, posebno su traženi kuvari.

„Poslodavac, uz pasoš, diplomu i overeni prijevod diplome od strane sudskog tumača, predaje zahtev za radnu dozvolu nadležnom zavodu za zapošljavanje. Kuvari su u Austriji jako traženi, ne samo tokom zimske ili letne sezone, već kroz celu godinu, tako da školovani kuvari jednostavnije dobijaju radnu dozvolu od ostalih ugostiteljskih radnika. Proces dobijanja radne dozvole traje oko tri nedelje. Austrijski zavod za zapošljavanje proverava da li postoji u njihovoj bazi nezaposleni austrijski državljanin koji bi mogao da popuni to radno mesto, i ako to nije slučaj – radna dozvola se odobrava“, kažu zaposleni iz firme koja se bavi posredovanjem radnika koji traže posao u Austriji.

Što se tiče plate, ona varira zavisno od iskustva, kvalifikacije kao i satnice koja se odrađuje. Plate kuvara često se penju i do 1900 evra, a radnici mogu da računaju i na 13. i 14. platu, odnosno naknadu za godišnji odmor.

„Plate naravno zavise i od kvalifikacija, radnom stažu, poziciji na kojoj radite. Kuvari zarađuju između 1450-1900 evra neto, konobari između 1400-1750 evra neto, a sobarice oko 1400 evra.

Sezonskim radnicima je osiguran i besplatan smeštaj i hrana, dok stalno zaposleni moraju da plate sobu, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.