U trendu

Austrijski OMV odustao istraživanje nafte kod obala Hrvatske

Austrijska naftna grupa OMV objavila je danas da zajedno sa svojim američkim partnerom u konzorcijumu odustaje od svojih licenci za istraživanje rezervi nafte u hrvatskom delu Jadranskog mora, projekta koji osuđuju turistički radnici i ekolozi.

„Konzorcijum koji su formirali Maraton oil i OMV odlučio je da vrati licence jer se nisu stekli opšti ekonomski uslovi za dugoročne investicije“, rekao je portparol austrijske grupe OMV u Beču.

OMV i njegov američki partner Maraton Oil (Marathon Oil) sa sedištem u Hjustonu dobili su sedam od deset licenci za istraživanje koje je u januaru dodelio Zagreb. Ugovori je trebalo zvanično da budu potpisani ovog leta.

Hrvatska koja je u ekonomskim teškoćama od 2008. želi da razvije svoju proizvodnju energenata. Ona uvozi 40 odsto gasa i 80 nafte. 

Hrvatska vlada najavila je da računa na investicije od preko dve milijarde evra u periodu od pet godina za aktivnosti istraživanja.

Još dve licence su u januaru dodeljene naftnoj kompaniji INA i jedna konzorcijumu Italijanskog ENI-ja i Medoilgasa s sedištem u Londonu. 

Odluka o vraćanju licenci usledila je manje od nedelju dana od dolaska na dužnost novog direktora OMV-a Nemca Rajnera Zelea (Rainer Seele), koji je objavio da želi težište razvoja kompanije da usmeri na Rusiju.

Hrvatska takođe planira da izda licence za istraživanje na kopnu kompanijama među kojima je Vermilion Zagreb Exploration, ćerka firma kanadske kompanije Vermilion, Ini i firmi Oando sa sedištem u Nigeriji.

Istraživanje nafte kod obala Hrvatske posebno osporava opozicija, zaposleni u industriji turizma i ekološki aktivisti, koji ukazuju na rizik od zagađenja. Nevladina organizacija Grinpis je prenela svoju zabrinutost Austriji i predala peticiju u kojoj se traži povlačenje OMV-a iz projekta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.