U trendu

Banje da ostanu u većinskom vlasništvu države

Banje u Srbiji trebalo bi da ostanu u većinskom vlasništvu države, čak i ako budu privatizovane, izjavio je danas generalni sekretar Udruženja banja Srbije Vladan Vešković.

„Ukoliko baš moraju da se privatizuju, država bi trebalo ostane vlasnik bar 51 odsto kapitala u tim banjama“, izjavio je Vešković agenciji Beta i dodao da bi trebalo dobro razmisliti kako će biti sproveden proces privatizacije.

On je ocenio da bi privatni investitor trebalo da ulaže u prateće sadržaje kao što su, na primer, velnes i spa, a da je potrebno zadržati medicinske usluge u banjama.

Vešković je dodao da bi u bolje banje trebalo da se investira, a prodati one koje se bore za opstanak, ali da je poznato da su investitori zainteresovani za one koje uspešno posluju.

Prema njegovim rečima, na državi je da reši problem sporova izmedju PIO fonda i specijalnih bolnica za rehabilitaciju.

Ministar privrede Željko Sertić najavio je da će polovinom godine ponovo biti pokrenuta privatizacija banja, a plan je da bude završena do kraja 2016. godine.

Na prethodnom javnom pozivu za privatizaciju 14 banja i specijalnih bolnica bilo je zainteresovanih investitora, ali je privatizacija obustavljena zbog sudskih sporova oko vlasništva koje država vodi sa Fondom PIO.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović rekao je danas da za banje u Srbiji postoji interesovanje investitora.

Naveo je da se Ministarstvo privrede zalaže za proces privatizacije, a kojom brzinom i kojim načinom će se on odvijati zavisi od administrativnih procedura i pojedinih sudskih procesa koji su u toku.

Stevanović smatra da zaposleni u banjama u Srbiji nemaju razloga za zabrinutost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.