U trendu

Banka Engleske ublažila mere za banke da se suoči s Bregzitom

Banka Engleske objavila je danas da smanjuje obavezno izdvajanje kapitala za banke da bi oslobodila više novca za pozajmice firmama i domaćinstvima i da bi se suočila sa mogućim izazovima posle Bregzita.

Banka je u saopštenju navela da su neki od rizika predvidjeni za ekonomiju zemlje pre održavanja referenduma o izlasku Britanije iz EU počeli da se materijalizuju.

Banka je navela  da će nastupiti period „neizvesnosti i prilagodjavanja“ posle referenduma i da se može očekivati „tržišna i ekonomska nestabilnost“ dok se taj proces bude odvijao.

Odbor za finansijsku politiku britanske centralne banke naveo je u danas objavljenom izveštaju posle sastanaka održanih 28. juna i 1. jula da komercijalne banke neće morati da izdvajaju odredjenu sumu, što je trebalo da bude uvedeno od iduće godine, čime se za pozajmice potencijalno oslobadja do 150 milijardi funti (200 milijardi dolara).

Guverner Banke Engleske Mark Karni je u svom trećem javnom nastupu za 12 dana, u nastojanju da smiri i uveri javnost posle potresa izazvanog glasanjem za Bregzit, rekao da će ta ustanova nastojati da podrži radna mesta i privredni rast.

Neki su izrazili zabrinutost da bi privreda zemlje mogla da zapadne u recesiju zbog strahovanja od smanjenja investicija posle glasanja za izlazak iz Unije.

Od referenduma do 1. jula britanska funta je u proseku pala devet odsto a njena nestabilnost prema dolaru je dostigla visok istorijski nivo, navela je Banka Engleske i dodala da je vrednost deonica velikih banaka u proseku pala 20 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.