U trendu

Bankarske garancije polagaće veliki organizatori putovanja

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić danas je najavio da će ubuduće veliki organizatori putovanja morati da polažu bankarske ganacije, dok će za manje organizatore turističkih putovanja biti povećan iznos obaveznih polisa osiguranja.

Te novine su predviđene novim zakonom o turizmu, čiji će predlog biti na narednoj sednici Vlade, i Pravilnikom o garancijama putovanja, rekao je Ljajić na sastanku s direktorom Nacionalne organizacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandrom Seničićem.

Ljajić je istakao da će biti pooštreni uslova licenciranja i kontrole rada turističkih agencija, radi veće sigurnosti putnika, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.
 
Turističke agencije će, po rečima Ljajića, ubuduće biti obavezane da turistima dostave potvrde o posedovanju bankarskih garancija i polisa osiguranja, da bi putnici bili informisani o načinima naplate štete ako agencija prekrši ugovor.

Novi zakon o turizmu će dati veća ovlašćenja turističkim inspektorima u kontroli rada agencija, a pre svega u cilju zaštite prava putnika i sigurnosti njihovih aranžmana, navodi se saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.