U trendu

Banke časte i loše klijente

Narodna banka Srbije (NBS) od 1. oktobra omogućiće bankama da lakše i po povoljnijim uslovima odobravaju kredite jednom delu klijenata koji do sada nisu mogli da se zaduže ili su uzimali pozajmice po znatno većim kamatama od uobičajenih, pišu današnje Večernje novosti.

Kako navodi list, bankari će samo za zajmove koji se ne otplaćuju redovno izdvajati poseban novac, odnosno rezervaciju za rizik, dok za ostale obaveze koje se regularno izmiruju neće biti tog nameta.

To će omogućiti bankama da se rasterete i da odobravaju kredite i klijentima koji su bili problematični.

Ukoliko klijent redovno otplaćuje ratu za gotovinski kredit, a kasni po kreditnoj kartici, banka će dodatna sredstva izdvajati samo za karticu a ne i za keš pozajmicu kako je do sada bio slučaj, saznaju Novosti.

Profesor Beogradske bankarske akademe Branko Živanović za list je rekao da bi ta odluka jednoj grupi gradjana donela olakšanje jer bi došli brže do novca, ali onim manje opreznim bi to stvorilo mogućnost novog zaduženja.

Banke su do sada zbog kašnjenja duže od dva meseca po kreditu, koje je evidentirao Kreditni biro, odbijali klijente da se ponovo zadužuju, iako su izmirili obaveze.

Zabrana je trajala do tri godine, za zajmove, i do godinu dana za kreditne kartice.

Sa novim propisom ta situacija bi se promenila i „loši“ klijenti bi mogli da se zadužju, iako su u bazi Kreditnog biroa, navode Novosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar