U trendu

BDP veći za 1,3 milijarde evra, zaduživanje za 400 miliona

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da će 2017. godine biti smanjeno učešće javnog duga u bruto-domaćem proizvodu (BDP) jer se očekuje da će BDP biti veći za oko 1,3 milijarde evra, a novo zaduživanja iznosiće najviše 400 miliona evra.

Vučić je u raspravi u Skupštini Srbije o predlogu državnog budžeta za iduću godinu kazao da Vlada u skladu s programom dogovorenim sa Medjunarodnim monetarnim fondom, sprovodi mere koje doprinose smanjenju učešća javnog duga u BDP-u.

„Glavna mera da bismo došli na putanju dugoročnog pada učešća javnog duga u BDP-u, jeste smanjenje budžetskog deficita. Fiskalnom konsolidacijom obezbedjujemo zdrave javne finansije koji su uslov za zdravu privredu i zdrav novčanik gradjana“, istakao je premijer.

On je time odgovorio šefu poslaničke grupe Demokratske stranke Goranu Ćiriću koji je ocenio da je najveći rizik za predloženi budžet da li će se smanjiti javni dug koji je, kako je rekao, od 2012. povećan za 10 milijardi evra.

Vučić je rekao da je budžet za 2012. godinu planirala sadašnja opozicija u Skupštini, dok je nova vlast morala da uzima nove pozajmice da bi finansirala preuzete obaveze, što je bio razlog rasta javnog duga.

„Spustiti udeo javnog duga u BDP, nije lako i za to će biti potrebne godine“, kazao je Vučić.

Goran Ćirić je imao primedbe što je predlog budžeta dostavljen Skupštini kasnije nego što predvidja Zakon o budžetu, i što su poslanici imali samo jedan dan da se pripreme za raspravu.

Ćirić je kritikovao to što se u Skupštini, kako je rekao, svako ko drugačije misli smatra neprijateljem i kriminalcem, i osudio je verbalne napade na porodicu premijera Vučića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.