U trendu

Beogradska AIK banka dala ponudu za kupovinu 13,88 odsto akcija Gorenjske banke

Beogradska AIK banka danas je saopštila da je dala ponudu za kupovinu 13,88 odsto akcija Gorenjske banke u Kranju.

Poziv za dokapitalizaciju Gorenjske banke objavljen je 4. decembra 2015. godine.

AIK banka ima nameru da kupovinom akcija Gorenjske banke osigura dalji rast prinosa i profitabilnosti, ali i da svoje poslovanje, poslovni uticaj, bazu klijenata i partnera proširi izvan granica Srbije, odnosno na tržište EU.

„U eri savremenih informacionih tehnologija u kojoj su vremenska i fizička ograničenja svedena na minimum, širenje poslovanja van teritorijalnih granica predstavlja ne samo mogućnost i priliku već je, danas više nego ikada ranije, imperativ koji se nameće kao logična pretpostavka daljeg rasta i razvoja. Pored toga, u svetlu globalnih i regionalnih ekonomskih trendova, realno je za očekivati konsolidaciju nacionalnih, ali i regionalnog bankarskog tržišta u predstojećem periodu“, navodi se u saopštenju AIK banke.

Dodaje se da aktivnosti AIK banke, poput kupovine udela u slovenačkoj banci, neće samo voditi širenju saradnje lokalnih i EU tržišta na polju bankarskog poslovanja, već i stvaranju pretpostavki za širenje kooperacija u raznim drugim oblastima privrede, jačajući ekonomsku konkurentnost čitave regije.

Gorenjska banka je ranije objavila da je AIK banka za kupovinu 13,88 odsto njenih akcija platila 12,37 miliona evra.

Većinski vlasnik AIK banka su povezane firme u sastavu MK grupe, sa udelom od 70 odsto.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.