U trendu

„Beogradski investicioni dani“ – šansa za promociju projekata

Forum „Beogradski investicioni dani“ jedinstvena je prilika da Beograd i Srbija pokažu svoje investicione projekte i potencijale, a daje i mogućnost konkretizacije projekata razrađenih na novou grada ili Republike, poručili su danas organizatori.

Forum organizuju Privredna komora Beograda, Centralno evropski forum za razvoj – CEDEF i Skupština grada Beograda 21. i 22. septembra.

Kako je na konferenciji za novinare istakao pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, za forum se prijavilo više od 300 investitora iz 20 zemalja što, kako je ocenio, pokazuje da Beograd i Srbija postaju poželjna i atraktivna investiciona destinacija.

Beograd će, objasnio je Milosavljević, predstaviti više od 60 projekata, koji su završeni ili su u vazi razrade, i  to velike infrastrukturne projekte koji će biti finansirani po modelu javno-privatnog partnerstva, projekti iz oblasti grinfild investicija, a u fokusu će biti i prezentacija Beograda na vodi.

On je rekao da Forum neće biti „svrha sam sebi“, već je cilj u interakciji, odnosno u razgovoru kroz koji će investitori dobiti sve potrebne informacije za ulaganje.

„To je novi pristup grada prema investitorima. Grad vodi politiku aktivnog odnosa prema investitorima“, rekao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, Forum će obuhvatiti nekoliko panela, a prvi će biti posvećen investicijama u Srbiji, dok su tema drugog panela investicioni potencijali Beograda.

Treći panel biće posvećen Agenciji za privatizaciju, četvrti razvoju malih i srednjih preduzeća,  dok će na jednom panelu strani i domaći privrednici predstaviti iskustva i prednosti ulaganja u Srbiju.

Predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić naveo je da je Forum od strateškog značaja za privredu grada i da je cilj da takav način rada postane tradicija.

„Želimo da do sledećeg Foruma realizujemo sve što ćemo ovde dogovoriti“, rekao je Miletić. On je rekao da Forum pokazuje zaokret grada prema problemima privrede i dodao da je Komora uvek zainteresovana za kreiranje poslovnog ambijenta.

Miletić je ukazao da je jedan od ograničavajućih faktora naših preduzeća konkurentnost, kao i da se nada da će investitori doprineti podizanju konkurentnosti.

„Investitori su zainteresovani za projekte koje Beograd ima i uveren sam da ćemo odavde poslati poruku da je pitanje investicija važno za poboljšanje ekonomske situacije“, rekao je Miletić.

Predsednica Centralno evropskog foruma za razvoj (CEDEF) Ana Bovan istakla je da će na Forumu biti predstavljeni i projekti nekoliko lokalnih samouprava, kao i da je vrednost tih projekata oko 680 miliona evra.

Najviše projekata lokalnih samouprava su iz oblasti, energetike, infrastrukture i turizma, dodala je Bovan.

„Ovo će biti konferencija posvećena ozbiljnom radu“, zaključila je Bovan.

„Beogradski investicioni dani“ okupiće predstavnike diplomatskog kora, ministarstava, investitora, međunarodnih finansijskih institucija, banaka stranih i domaćih kompanija, privrednih komora, regija, gradova…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar