U trendu

Berze uglavnom u plusu, energetske i tehnološke kompanije skočile

Akcije na svetskim berzama danas su uglavnom u porastu, dok rast na Vol stritu predvode energetske i tehnološke kompanije koje su uglavnom zaostajale u postizbornom naletu.

Akcije banaka, koje su rasle u proteklih nedelju dana na očekivanjua će novoizabrani predsenik SAD Donald Tramp smanjiti regulative i poreze, danas su izgubile nešto od tih gubitka. Cene obveznica su nešto veže, što je spustilo kamatne stope. Cene akcja naglo su pale zbog strahova da bi Trampovi planovi za potrošnju mogli pogurnuti inflaciju.

Akcije tehnoloških kompanija, koje su uglavnom bile u padu od Trampovog izbora, danas su naglo skočile. Majkrosoft, Fejsbuk i Alfabet, koji je vlasnik Gugla, danas su zabeližili solidne dobitke na berzi, prenosi agencija Asošijetid pres.

Energetski sektor, koje su takodje uglavnom beležio gubitke u poslednjih sedam dana, danas je u velikom porastu s rastom cena nafte.
Američka sirova nafta poskupela je 4,6 odsto, na 45,3 dolara po barelu, dok je nafta brent s rastom od 4,3 odsto na 46,3 dolara po barelu.

Na Vol stritu je industrijski indeks Dau Džons u padu od 0,3 odsto, dok je Standard end Pur 500 u plusu 0,3 odsto, a tehnološki Nasdak od 0,8 odsto.

Nemački Daks u porastao je 0,4 odsto, a francuski KAK-40 i britanski FTSE 100 od 0,6 odsto. U Aziji je južnokorejski Kospi pao 0,3 odsto, dok je japanski Nikei 225 be promena. Hongkongški Hang Seng je porasto 0,5 odsto, a šangajski kompozitni indeks je pao 0,1 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.