U trendu

Bez dogovora o minimalnoj ceni rada

Socijalno ekonomski savet (SES) nije danas doneo odluku o visini minimalne cene rada za narednu godinu, jer nisu usaglašeni stavovi vlade, poslodavaca i sindikata, rečeno je na konferenciji za novinare nakon sednice SES-a.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković kazao je da je da će sledećeg ponedeljka biti održan novi sastanak SES-a, nakon kojeg će biti poznat stav tog tela o minimalnoj ceni rada za 2016.

On je kazao da su stavovi predstavnika SES-a prilično suprotni oko minimalne cene rada, odnosno da se poslodavci ne slažu da se minimalna cena rada za narednu godinu sa sadašnjih 121 dinar poveća, jer se nisu stekli uslovi za to, dok sindikati, kako je naglasio, imaju drugačiji stav.

„Mi ne vidimo nimalo prostora za dalje opterećenje privrede. Ovo povećanje bi povuklo i druga povećanja. Nelogično je da se sa jedne strane ide sa merama štednje, a sa druge strane da se ide na povećanje minimalne cene rada“, kazao je Atanacković.

Prema njegovim rečima, na današnjem sastanku SES-a je dogovoreno da se sutra u podne sastane radna grupa koju čine predstavnici sindikata, poslodavci, predstavnici ministarstava finansija i rada, koja će početi da razmatra predloge oko minimalne cene rada.

Predstavnik Saveza smostalnog sindikata Srbije i član saveta SES-a Ljubiša Nestorović kazao je da je predlog sindikata da minimalna zarada za narednu godinu bude 143,5 dinara.

On je naglasio da očekuje da će se tokom narednih dana stavovi svih predstavnika SES približiti.

Nestorović je naveo i da oko 20.000 radnika u Srbiji prima minimalnu zaradu, a da se za oko 50.000 ljudi uplaćuju doprinosi na minimalnu zaradu.Minimalna cena rada za 2015. je 121 dinar po radnom satu, a pre toga ta cena je bila 115 dinara i nije se menjala od 2012. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.