U trendu

Blagojević: Do 31. decembra treba dostaviti spisak objekata

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević izjavio je da lokalne samouprave treba do 31. decembra da dostave spisak objekata koje treba sanirati, listu radova, kao i procenu troškova.

On je dodao da, prema grubim procenama, ima do 3.000 škola, domova zdravlja, vrtića i drugih ustanova koje će biti obnovljene.

„Očekujem da ćemo do sredine januara imati bazu podataka, na osnovu koje ćemo moći da napravimo plan radova i iznos potrebnih sredstava“, rekao je Blagojević za Večernje novosti.

On je dodao da se pripremaju kriterijumi na osnovu kojih će se birati objekti gde će se prvo raditi.

Kako kaže, sve se radi u dogovoru sa opštinama i gradovima, jer su oni najpozvaniji da, poštujući kriterijume, odrede objekte koje treba sanirati.

„Imaćemo tim od 15 ljudi koji će biti na terenu. Njihovo angažovanje drzavu neće ništa koštati, jer su njihove naknade već obezbeđene iz donacija“, rekao je Blagojević dodajući da će biti objavljeni spiskovi gde se radi, sve javne nabavke, informacije o izabranim ponuđačima.

Govoreći o tome na koji način će biti obezbeđena sredstva za popravku hiljade objekata, Blagojević je istakao da će morati da se kombinuju izvori finansiranja.

Prema njegovim rečima, nešto će stići iz donacija, a postoje i već odobreni krediti koji nisu korišćeni kao na primer za unapređenje energetske efikasnosti.

Navodeći da će se posle Nove godine videti i da li će biti sredstava iz budžeta, on je istakao da se ne planira zaduživanje kroz uzimanje novih kredita.

Na pitanje postoji li procena kada će svi objekti dobiti novo ruho, on je istakao da je to posao koji će trajati godinama.

„Nama nije cilj prosto zamazivanje objekata. Želimo da sve uradimo kako treba“, rekao je Blagojević dodajući da je cilj da to budu objekti koji će štedeti električnu i toplotnu energiju, da imaju „energetske pasoše“ i da se uložena sredstva brzo vrate kroz uštede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.