U trendu

Bogosavljević Bošković: Potencijal Srbije na ruskom tržištu

rbija ima potencijala i za proizvodnju i za plasman poljoprivrednih proizvoda na „veliko i zahtevno“ rusko tržište, izjavila je danas ministarska poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Ona je dodala da je Srbija prošle godine udvostručila izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju koja je, kako je rekla, zadovoljna kvalitetom naših proizvoda, ali očekuje veće količine.

„Ono što je važno je da je kvalitet i prepoznatiljivost srpskih proizvoda na ruskom tržištu evidentan i da su naše nadležne službe osposobljene za praćenje kvaliteta i ispunjavanje standarda zahtevnog tržišta i da se time otvaraju ogromne mogućnosti“, istakla je Bošković na RTS-u.

Ministarka očekuje da to bude pozitivan podsticaj za dalje širenje i jačanje poljoprivredne porozvodnje u Srbiji i poručila da Srbija nema nikakve prepreke na putu povećanja izvoza na rusko tržište.

„Mi trenutno imamo 51 odobren objekat za plasman proizvoda od mesa, proizvoda od mleka. Tu su i naši poljoprivrednici koji samostalno ili organozivano kao udruženi plasiraju svoje proizvode, voće i povrće“, rekla je Bogosavljević Bošković.

Prema njenim rečima, mogućnosti su mnogo veće od onih koje su nam trenutno na raspolaganju, a mi se intenzivno bavimo, zajedno sa partnerima u Rusiji, pronalaženju i novih mogućnosti, pre svega na investicija u agro-industrijskom sektoru u Srbiji.

Ministarka je naglasila da je ruska strana evidentno zadovoljna kvalitetom proizvoda koji Srbija isporucuje tom tržištu.

„Na našim poljoprivrednicima je da tu mogućnost koriste i dva ministarstva poljoprivrede će zajednički snažno raditi na podsticanju poljoprivrednika na veću saradnju, ne samo kroz povećanje trgovine nego kroz konkretne investicije jer srpskom agraru su potrebne investicije“, rekla je Bogosavljević Bošković.

Ona je istakla da je u proteklom periodu uložen napor da se obezbedi pozitivna investiciona klima, kao i da je nedavno je usvojen Zakon o poljporivrednom zemljištu čime se stvara uslov za privlačenje stranih i domaćih investitora za brže i snažnije podsticanje razvoja poljoprivrede.

Takođe, razgovarno je o investicijama u preradne kapacitete jer je Srbiji, kako je naglasila, neophodno više objekata za preradu mleka i mesa, kao i prerađivački kapaciteti za voće i povrće.

„Prošle godine izvezli smo svežih jabuka i krušaka u vrednosti od preko 83 miliona dolara. Sada imamo u izvozu i smrznuto voće, ali postoje mogućnosti da izvozimo proizvode sa dodatom vrednošću koji će za naš agrar, provredi i za budžet Srbije biti daleko korisniji“, navela je Bogosavljević Bošković.

Govoreći o izvozu mesa, ona je naglasila da su Rusi zainteresovani isključivo za srpsko meso.

„Mi smo od 2014. godine počeli da izvozimo količine koje su bile na raspolaganju. Zadovoljni smo ali verujemo da mogu biti i veće. Svinjsko meso možemo izvoziti u Rusiju, ali je problem transport jer tranzit ove vrste mesa ide preko luke Bar i traje 45 do 60 dana“, rekla je ministarka.

Kako je dodala, zbog toga što nam nije dozvoljeno da kroz zemlje EU prođe ta vrsta mesa zbog vakcinacije protiv svinjske kuge, potrebno je da prođe određeni period monitoringa da bismo potpuno isključili vakcinaciju da bi išlo na tržište Evrope.

Bogosavljević Bošković je poručila da nam je za sada široko otvoreno rusko tržište, ali da nam količine nisu zadovoljavajuće.

Potrebno je da Srbija radi na širenju stočarske proizvodenje i proizvodnje voća, zaključila je ministarka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.