U trendu

Bolje stanje budžeta omogućava povišice plata i penzija

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da Vlada Srbije neće preuzeti obaveze budžeta koje su nerealne, ali da bolje stanje u državnoj kasi omogućava obećane povišice plata u javnom sektoru i penzija.

„Imamo sada najnovije projekcije, čak i bolje rezultate u budžetu od onog što smo ranije predvidjali, bolje projekcije vezano za deficit u sledećoj godini, bolju situaciju za obećano prilagodjavanje penzija i plata“, rekao je Vujović novinarima na Ekonomskom samitu Srbije u Beogradu.

Dodao je da će Vlada Srbije ostati u okvirima onoga što je realno i da neće prihvatiti obaveze koje nisu održive.

„Želimo da iskoristimo realne rezultate i da stanovništvu ponudimo ono što je na ovaj način uštedjeno i uradjeno“, kazao je Vujović.

Na pitanje da li će Medjunarodni monetarni fond (MMF), čija misija 20. oktobra počinje šestu reviziju tekućeg aranžaman sa Srbijom, biti oštriji sada, Vujović je rekao da nije stekao taj utisak.

On je podsetio da je Vlada Srbije sa MMF-om imala razgovore u septembru, koji su nastavljeni   početkom oktobra u Vašingtonu, i da očekuje da će oni uspešno biti završeni do kraja oktobra, do kada je misije MMF-a u Beogradu.

Sa MMF-om će Vlada Srbije razmatrati fiskalne rezultati i budžet za 2017. godinu, zatim napredak reforme finansijskog sektora i ključne strukturalne reforme.

Očekuje se dogovor o povećanju plata u javnom sektoru i penzija koje su umanjene od novembra 2014. godine, kao deo reformi u skladu sa aranžamanom sa MMF-om.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar