U trendu

Borčak: Podizanje konkurentnosti zadatak svakog gazdinstva

Podizanje konkurentnosati u Srbiji je veliki zadatak svakog sektora i svakog gazdinstva od najmanjeg do onog koje proizvodi na 10.000 hektara, rekao je danas komercijalni direktor kompanije Viktorija logistik Goran Borčak.

„Da bi se dostigla konkurentost neophodna je vertikalna integracija od primarnih proizvodjača do preradjivača. Tek ako postoji povezanost u svakoj tački od primarne do finalne proizvodnje može se izvući maksimuim“ rekao je Borčak na 6. poljoprivrednom forumu „Hrana za Evropu“ u Vršcu.

On je istakao je da je proizvodnja uljarica u Srbiji na nivou evropskih standarda i da je ovogodišnji rod suncokreta, soje i uljane repice 1,2 miliona tona, što je izuzetan rod.

Viktorija logistik je članica Viktorija grupe, jedne od vodećih kompanija u oblasti agroindustrije.

„Poseban problem je što mali proizvodjači u Srbiji nisu organizovani i skoro i da ne postoje esnafska udruženja“, rekao je Borčak.

Istakao je da je najteže prozvoditi ako se ne zna kome će se ta roba plasirati.

„Proizvodnja za poznatog kupca i ciljano tržište proizvodjačima obezbedjuje dugoročnu kalkulaciju i mogućnost da planiraju investicije“, rekao je Borčak.

On je dodao da Viktorija logistik prati aktuelne trendove u standardizaciju i zahteve tržišta, tako da je u proces sertifikacije uključila sve veći broj partnera od kojih otkupljuje uljarice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.