U trendu

Bregzit gurna Britaniju u jednogodišnju recesiju

Izlazak iz Evropske unije bi mogao da gurne Veliku Britaniju u jednogodišnju recesiju, upozorio je britanski ministar finansija DŽordž Ozborn, mesec dana uoči održavanja referenduma o članstvu Velike Britanije u EU.

Prema izvodima iz analize koju će danas objaviti britansko ministarstvo finansija, Bregzit (izlazak Britanije iz EU) će uzrokovati „brz i dubok ekonomski šok“ po Britaniju i ugroziće njen ekonomski rast, prenosi agencija Frans pres.

„Budući da je preostalo tačno mesec dana do referenduma, britanski građani se moraju zapitati: Možemo li svesno glasati za recesiju“, navodi se u dokumentu ministarstva.

U analizi se ukazuje i na dva scenarija za slučaj da građani izaberu izlazak iz EU: prvi je „šok scenario“ prema kom će kroz dve godine bruto domaći proizvod biti za 3,6 odsto niži od BDP-a koji bi bio realizovan da Britanija ostane u EU, dok će prema drugom scenariju, nazvanom „ozbiljan šok scenario“, BDP pasti za 6,0 odsto.

U slučaju Bregzita, inflacija će, kako se dodaje u analizi, porasti, a cene nekretnina će pasti za deset odsto.

Najnovije prognoze ministarstva finansija su, kako ocenjuje agencija Rojters, tmurnije od upozorenja guvernera centralne banke Britanije Marka Karnija, koji je početkom ovog meseca rekao da će britanska ekonomija skliznuti u teničku recesiju – dva uzastopna kvartala negativnog privrednog rasta – u slučaju da izađe iz EU.

Istovremeno, zagovornici Bregzita tvrde da će britanska ekonomija procvetati van EU, jer će biti u stanju da „odbaci“ pravila koja važe unutar bloka i da samostalno potpiše trgovinske sporazume, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar