U trendu

Britanija nacionalizuje deo Rols-Rojsa?

Britanija će razmotriti nacionalizaciju dela poslovanja „Rols-Rojsa“ koji se odnosi na proizvodnju motora za nuklearne podmornice, u slučaju da se teškoće u toj kompaniji pogoršaju, piše Fajnenšel tajms (FT).

Vlada u Londonu takođe bi mogla da odluči da spoji deo ili celokupno poslovanje „Rols-Rojsa“ sa najvećom britanskom kompanijom iz odbrambenog sektora BAE sistems, navodi FT.

„Rols-Rojs“ je tema spekulacija o preuzimanju otkako su njegove akcije u proteklih godinu dana izgubile 30 odsto vrednosti nakon što je kompanija iznela niz upozorenja o padu profita zbog slabih rezultata u oblasti proizvodnje brodskih motora i problema u servisiranju starijih avio-motora.

Britanska vlada drži takozvani „zlatni udeo“ u „Rols-Rojsu“ što znači da je za određene odluke u kompaniji potrebna njena saglasnost, dok je inostrano vlasništvo u firmi ograničeno na 15 odsto deonica prema propisima dogovorenim 1987, kada je kompanija privatizovana.

„Rols-Rojs“ je zajedno sa BAE sistemsom izvođač radova u okviru plana zamene flote koju čine četiri stare britanske podmornice. Očekuje se da će zamena starih podmornica novim koštati oko 31 milijardu funti (47 milijardi dolara) i to je jedna od najvećih investicija britanske vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.