U trendu

Brnabić: Nastavak reforme sistema finansiranja lokalnih samouprava

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ana Brnabić danas je kazala da će u narednom periodu zajedno sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) raditi na završetku reforme sistema finansiranja lokalnih samouprava.

Ona je na Skupštini SKGO rekla da je usvajanje Zakona o finansiranju lokalnih samouprava bio prvi korak u reformi tog sistema a da se sada radi na zakonu o taksama i naknadama.

Brnabić je rekla da će njeno ministarstvo procenjivati kako će ti zakoni uticati na budžete lokalnih samouprava i da će zajendo sa njima tražiti način kako da se ne ugrozi održivo finansiranje lokalnih samouprava i novo usluga koje pružaju gradjanima.

Podsetila je da je počela javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim samoupravama i da je u tom zakonu ključna medjuopštinska saradnja.

„Bolja medjuopštinska saradnja je ključ za budućnost“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, krovni dokument reforme finansiranja lokalnih samouprava je strategija decentralizacije koja je jako važna i za lokalne samouprave i za gradjene Srbije.

„Ako lokalne samouprave nisu efikasne vlada ne može biti uspešna“, ocenile je ministarka.

Njen predlog je da se u narednih nekoliko nedelja uradi koncept strategije decentralizacije i da javna rasprava počne pre nego što bude završen nacrt strategije.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je kazao da lokalne samouprave treba da budu servis gradjana a ujedno i da se bore za nova radna mesta i investicije.
 
„Lokalne samouprave treba da budu i podrška Vladi Srbije, ali i da više medjusobno saradjuju“, ocenio je Mali.

On je istakao da Grad Beograd donosi 40 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbiji i da je zbog toga njegova uloga jako važna.
 
„U Beogradu ima 500 gradilišta gde se zapošljava domaća radna snaga i koja pokreću privredu“, rekao je Mali.

Istakao je da će Grad Beograd uvek podržavati rad SKGO.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.