U trendu

Bugarska želi da privuče prirodni gas sa Kipra

Bugarska se nada da će privući prirodni gas sa Kipra, ukoliko se nastavi sa realizacijom planiranog gasnog čvorišta na Crnom moru koje će poslužiti za transport gasa iz Rusije i Kaspijskog mora do južne i centralne Evrope, saopštile su danas bugarske vlasti.

Bugarska će naredne godine izraditi studiju o izvodljivosti izgradnje gasnog čvorišta u luci Varna na obali Crnog mora koje bi koristilo gasovodne mreže koje Sofija gradi sa susednom Grčkom, Srbijom, Rumunijom i Turskom, i eventualno podvodni gasovod iz Rusije, poručuju bugarske vlasti.

„Kiparski gas bi mogao poteći gasovodom koji Bugarska gradi sa Grčkom, a zvanična Sofija je spremna da poveća sopstvene kapacitete ukoliko za tim bude potrebe“, izjavila je bugarska ministarka za energetiku Temenuška Petkova posle sastanka sa kiparskim kolegom Jorgosom Lakotripisom, a prenosi agencija Rojters.

„Prirodni gas sa Kipra je jedna od opcija za popunjavanje gasnog čvorišta“, rekla je Pekova.

Zvanična Sofija tek treba da zadobije poverenje Rusije za ideju gasnog čvorišta koje je dobilo podršku Evropske komisije, navodi britanska agencija, dodajući da je Evropska banka za obnovu i razvoj već izrazila podršku tom planu.

„Kipar, gde je američka energetska kompanija Nobl krajem 2011. godine otkrila nalazište prirodnog gasa sa procenjenim kapacitetima od 4.500 milijardi kubnih metara gasa, razmišlja o Bugarskoj kao o jednoj od zemalja koja će se naći na ruti isporuka kiparskog gasa Evropi“, izjavio je kiparski ministar energetike Lakotripis.

„Nameravamo da isporučujemo prirodni gas Bugarskoj preko gasnog interkonektora sa Grčkom ili terminala za tečni prirodni gas u blizini grčkog grada Aleksandrupolisa“, objasnio je on.

Kako navodi Rojters, Bugarska planira da do kraja 2018. godine njen gasovod sa Grčkom bude u punom kapacitetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar