U trendu

Bundesbanka se protivi ukidanju novčanice od 500 evra

Nemačka Bundesbanka je ustala u snažnu odbranu novčanice od 500 evra, osporavajući tvrdnje da će njeno ukidanje pomoći borbi protiv terorizma, prenosi agencija Rojters.

Evropska centralna banka je nedavno saopštila da razmatra ukidanje banknote od 500 evra zbog njenog visokog apoena, što je čini pogodnom za kriminalce koji žele da sakriju ili da prenesu velike količine novca.

„Lično sumnjam da teroristi ili drugi kriminalci zaista mogu da budu zaustavljeni u nelegalnim radnjama uvodenjem novčanih limita ili ukidanjem većih apoena“, rekao je clan Uprave Bundesbanke zadužen za pitanja gotovinskih sredstava, Karl-Ludvig Tile, na skupu koji je organizovalo nemačko društvo Londonske škole ekonomije.

„Trebalo bi da se zapitamo: na kakvoj vrsti vladinog poimanja stvari se temelje ovakvi predlozi. Građane ne bi trebalo stavljati pod sumnju generalno“, rekao je Tile, dodajući da „ako neko počne da rešava tako fundamentalna pravila, onda treba da pazi na rizike i nuspojave, i treba da ima na umu da sloboda uvek umire malo po malo“.

Ideja o ukidanju novčanice od 500 evra – čija vrednost više od pet puta nadmašuje najveću američku novčanicu od 100 dolara, izazvala je negodovanje u Nemačkoj, čiji građani i dalje prednost daju kešu, navodi Rojters i podseća da je najveća evropska ekonomija pre uvođenja evra imala novčanicu od 1.000 nemačkih maraka.

Šef evrogrupe, koju čine ministri finansija članica evrozone, Jerun Dajselblum izjavio je 12. februara da bi Evropska centralna banka trebalo da dostavi predloge o tome kako da se smanje bezbednosni rizici povezani s banknotom od 500 evra.

Ovaj zahtev je došao u okviru snažnih napora Evropske unije da se ograniče sva sredstva plaćanja koja bi mogla da se koriste za finansiranje terorističkih akcija. „Okidač“ za to je bio teroristički napad pripadnika Islamske države u Parizu u novembru prošle godine, u kom je poginulo 130 ljudi, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.