U trendu

CBI: Izlazak iz EU bi koštao Britaniju 145 milijardi dolara

Izlazak Britanije iz Evropske unije bi koštao britansku ekonomiju 100 milijardi funti (145 milijardi dolara), uzrokujući gubitak od 950.000 radnih mesta do 2020. godine, prema istraživanju Konfederacije britanske industrije (CBI).

Brexit (izlazak Britanije iz EU) bi, prema ocenama CBI-ja, doneo ozbiljne šokove britanskoj ekonomiji, bez obzira na bilo koji trgovinski sporazum o kom bi zvanični London kasnije pregovarao sa, u tom slučaju, bivšim evropskim partnerima, prenosi agencija Rojters.

„Ova analiza veoma jasno pokazuje zašto bi napuštanje Evropske unije bilo realan udarac na životni standard, radna mesta i privredni rast“, navodi se u saopštenju generalne direktorke CBI-ja, Kerolin Ferbern.

„Čak i po najboljem scenariju, takva situacija bi uzrokovala ozbiljne šokove po britansku ekonomiju“, dodaje se u njenom saopštenju.

CBI je prošle nedelje objavio istraživanje koje pokazuje da 80 odsto njegovih članova podržava ostanak Britanije u sastavu EU, dok je samo pet odsto mišljenja da bi im to pomoglo.

Britanci će se 23. juna na referendumu izjasniti o članstvu Britanije u EU, a dosadašnje ankete javnog mnjenja pokazuju da su građani podeljeni oko tog pitanja, odnosno sa 40 odsto „za“ i 40 odsto „protiv“ izlaska iz EU, dok je 20 odsto građana i dalje neodlučno, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.