U trendu

Četiri nova voza iz Rusije na srpskim prugama

Na prugama Srbije od danas saobraćaju četiri nove vozne kompozicije koje je srpska železnica nabavila sredstvima iz ruskog kredita vrednog 800 miliona dolara.

Moderni vozovi, koji saobraćaju brzinom od 120 kilometara na sat, putnike prevoze od Beograda do Vršca i Zrenjanina, kao i od Zrenjanina do Kikinde.

Očekuje se da stigne jos 23 dizel motorne vozne kompozicije iz Rusije tokom ove i početkom naredne godine.

Promotivnoj vožnji od železničke stanice Dunav u Beogradu do vozne stanice u Vršcu prisustvovali su ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ambasador Rusije Aleksandar Čepurin i  rukovodstva srpskih železnica i ruske kompanije „RŽD Internešenel“.

Zvaničnici su danas najavili da će Rusija i Srbija nastaviti saradnju ne samo u obnovi železnica već i u drugim ekonomskim oblastima.

Kako je precizirano, što se železnica tiče, pored nabavke ovih vozova, sredstvima ruskog kredita tokom ove i naredne godine biće modernizovane i same pruge na Koridoru 10 i pruzi Beograd-Bar, a očekuje se i stavljanje oko 150 kilometara pruga.

Ministarka Mihajlović rekla je da je cilj da se u narednom periodu sve više putnika vozi železnicom, da vozovi kreću na vreme i da budu čisti kako se niko ne bi stideo da udje u njih.

„Prosečna brzina kojom saobraćaju vozovi na srpskim prugama je 40 kilometara na čas, a učinićemo sve da ona bude 120 kilometar na čas“, kazala je Mihajlovićeva i dodala da prethodni funkcioneri koji su bili nadležni za realizaciju ruskog kredita nisu obavljali svoje obaveze na vreme, ali da se sada rokovi i predvidjena dinamika poštuju.

Prema njenim rečima, ovo je nastavak reformi u oblasti saobraćaja koje Srbija sprovodi.

Prvi potpredsednik ruskih železnica Aleksandar Nišarin kazao je da ruske železnice potpunu pažnju posvećuju realizaciji aktivnosti u Srbiji i da srpski i ruski stručnjaci zajedno rade.

„Nije reč samo o infrastrukturnim projektima, već i o obuci i edukaciji“, rekao je Nišarin.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin kazao je da još nisu iskorišćene sve mogućnosti za saradnju Srbije i Rusije i da na tome treba raditi.

Vozovi koji od danas saobraćaju prugama Srbije su savremeni i klimatizovani, kapaciteta 246 mesta, a projektovana brzina je 120 kilometara na sat. U njima postoje mesta za bicikle, kao i toaleti prilagodjeni osobama sa invaliditetima.

Na relaciji Beograd Dunav stanica – Vršac putuje se oko sat ipo, a cena povratne karte je 512 dinara. Iz Beograda za Vršac dnevno ima pet polazaka a iz Vršca za Beograd četiri.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar