U trendu

Da li ste spremni da rizikujete svoj život zbog jeftinog telefonskog poziva?

Krivotvoreni mobilni telefonski uređaji

Verovatno ste čuli za krivotvorene luksuzne proizvode kao što su satovi, naočari, tašne i odeća. Ali, da li znate da se krivotvore i drugi potrošački proizvodi, kao što su mobilni telefoni i prateća oprema, kao što su punjači i baterije? Za razliku od proizvođača originalnih mobilnih telefona, krivotvoritelji obično ne poštuju zdravstvene i bezbednosne propise. Zbog toga, krivotvoreni mobilni telefonski uređaji mogu biti opasni po vaše zdravlje i bezbednost.

Zašto treba izbegavati kupovinu krivotvorenih mobilnih telefonskih uređaja?

Prilikom kupovine mobilnog telefona ili uređaja, možda nastojite da prođete što jeftinije, ali cena koju plaćate kupovinom krivotvorenog proizvoda na kraju može biti veća od cene originalnog proizvoda ne samo finansijski, već i zbog rizika za vaše zdravlje i bezbednost. Krivotvoreni mobilni telefoni i uređaji mogu se brzo pokvariti ili čak postati neupotrebljivi, jer se ne proizvode u skladu sa zdravstvenim i bezbednosnim standardima. Krivotvoreni mobilni telefoni, baterije i punjači se proizvode od jeftinih komponenti lošeg kvaliteta i mogu sadržati hemikalije opasne po zdravlje. Mnogi od tih proizvoda su veoma zapaljivi i mogu izazvati električni udar i požar.

Kako možete prepoznati krivotvorene mobilne telefonske uređaje?

Krivotvoreni mobilni telefon ili prateću opremu možete prepoznati ako upotrebite zdrav razum i proverite 4 važna pokazatelja:

Cena Ako je cena proizvoda niža od njegove uobičajene tržišne cene, moguće je da je mobilni telefon ili uređaj krivotvoren. Drugim rečima, ako vam se čini da ste proizvod kupili po neverovatno povoljnoj ceni, verovatno se s pravom čudite. Ako ne znate tržišnu cenu proizvoda koji želite da kupite, uvek možete proveriti preko interneta, na vebsajtu proizvođača originalnog proizvoda, pre kupovine.

Mesto Ako se mobilni telefon ili prateća oprema prodaje na nekom alternativnom prodajnom mestu, na primer, kod nekog uličnog prodavca ili na pijaci, postoji verovatnoća da je proizvod krivotvoren. Da biste bili sigurni da kupujete originalan proizvod, kupujte samo kod legalnog trgovca ili u legalnoj prodavnici.

Kvalitet proizvoda Kvalitet krivotvorenog mobilnog telefona, baterije ili punjača, u poređenju sa originalnim proizvodom, često je ispod standarda. Ako lično možete da pregledate proizvod, proverite da li ima razlike u težini, gde se nalaze tasteri i baterija, veličinu ekrana i funkcije. Takođe proverite nalepnice za garanciju kvaliteta i holograme. Ako se ne podudaraju sa proizvodom koji možete kupiti kod legalnog trgovca, proizvod je verovatno krivotvoren. Svi originalni mobilni telefoni imaju serijski broj preko kojeg se registruju na mrežu. Međunarodna identifikacija mobilne opreme (IMEI) može se upotrebiti da se proveri da li je uređaj originalan. Krivotvoreni mobilni telefoni nemaju broj IMEI ili imaju falsifikovan broj. Ako lično pregledate telefon, broj IMEI ćete naći na ambalaži proizvoda, ispod baterije telefona ili ga možete očitati pritiskom na *#06# na telefonu. Ako telefon ne pregledate vi lično, zamolite prodavca da vam pokaže broj IMEI. Preko interneta, takođe, možete proveriti da li je broj IMEI legalan, kao i sve informacije u vezi sa zemljom proizvodnje, proizvođačem i tipom modela.

Ambalaža

Da bi smanjili svoje troškove, krivotvoritelji često štede na ambalaži. Krivotvoritelji pokušavaju da imitiraju ambalažu brenda i proizvoda koji kopiraju, ali je ona često veoma lošeg kvaliteta. Pažljivo ispitajte kvalitet štampanih slika na ambalaži. Možete proveriti i vebsajtove legalnih trgovaca da utvrdite da li kod njih postoji takav isti proizvod, upakovan na isti način. Ako ga nema, velika je verovatnoća da je proizvod koji želite da kupite krivotvoren. Proizvođači krivotvorenih mobilnih telefona i prateće opreme često su lica koja ne govore ni engleski ni srpski jezik, tako da oznake na ambalaži obično sadrže pravopisne greške. Uvek pažljivo proverite da li na kutiji ima pravopisnih grešaka, a naročito u sitno štampanom tekstu. Na kraju, pažljivo proverite kvalitet ambalaže. Ambalaža za krivotvorene mobilne telefone i prateću opremu često je slabog kvaliteta, a s obzirom na to da se sklapa uglavnom ručno, lepak je nekvalitetan. To može biti znak da je proizvod krivotvoren.

Šta možete uraditi ako ste kupili mobilni telefon, a zatim ustanovili da je krivotvoren?

Možda ste mobilni telefon ili prateću opremu kupili na nekom prodajnom mestu gde vam je rečeno da je proizvod originalan. Ako, naknadno, ustanovite da je proizvod krivotvoren, imate na raspolaganju jednu od sledećih mogućnosti:
• Vratite proizvod u prodavnicu gde ste ga kupili, uz pun povraćaj iznosa koji ste platili i što pre prijavite Tržišnoj inspekciji ili proizvođaču originalnog proizvoda da vam je prodat krivotvoren proizvod.
• Zadržite krivotvoreni mobilni telefon ili uređaj kao dokaz i kontaktirajte proizvođača originalnog proizvoda. Vaše informacije će pomoći proizvođaču originalnih mobilnih telefona ili uređaja da pokrene postupak protiv krivotvoritelja. Time ćete doprineti suzbijanju daljeg krivotvorenja.

(Zaštita potrošača)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.