U trendu

Da li zaista znate kakvu hranu i pića konzumirate?

Krivotvoreni prehrambeni proizvodi i pića

Verovatno ste čuli za krivotvorene luksuzne proizvode kao što su satovi, naočari, tašne i odeća. Ali, da li znate da se krivotvore i svakodnevni proizvodi, kao što su hrana i pića? Za razliku od proizvođača originalnih prehrambenih proizvoda, krivotvoritelji obično ne poštuju zdravstvene i bezbednosne propise. Zbog toga, krivotvoreni prehrambeni proizvodi i pića mogu biti veoma opasni.

Zašto treba izbegavati kupovinu krivotvorenih prehrambenih proizvoda i pića?

Prilikom kupovine prehrambenih proizvoda i pića, možda nastojite da prođete što jeftinije, ali cena koju plaćate na kraju, zbog kupovine krivotvorenog proizvoda, može biti mnogo veća od cene originalnog proizvoda, jer zdravstvene posledice konzumiranja krivotvorenih prehrambenih proizvoda mogu biti veoma teške. Krivotvoreni prehrambeni proizvodi i pića mogu biti opasni ako se konzumiraju, jer se ne proizvode u skladu sa zdravstvenim i bezbednosnim standardima. Oni mogu sadržati sastojke koji nisu za ljudsku ishranu i mogu dovesti čak i do smrtnog ishoda. Na primer, u krivotvorenom mleku je pronađeno biljno ulje, surutka, kaustična soda, deterdžent, pa čak i toksična jedinjenja, kao što su melamin i formaldehid, koji mogu izazvati rak. U krivotvorenoj rakiji pronađen je metanol, koji može izazvati slepilo ili komu, a u krivotvorenim bombonama, otrovna industrijska crvena boja.

Kako možete prepoznati krivotvorene prehrambene proizvode i pića?

Cena Ako je cena proizvoda niža od njegove uobičajene tržišne cene, moguće je da se radi o krivotvorenom prehrambenom proizvodu ili piću. Drugim rečima, ako vam se čini da ste proizvod kupili po neverovatno povoljnoj ceni, verovatno se s pravom čudite. Ako ne znate tržišnu cenu proizvoda koji tražite, cenu uvek možete proveriti u nekom legalnom supermarketu, pre kupovine.

Kvalitet proizvoda Kvalitet krivotvorenih prehrambenih proizvoda i pića u poređenju sa originalnim proizvodima često je ispod standarda. Rakija je jedno od najčešće krivotvorenih alkoholnih pića u Srbiji. Proverite da li u boci ima belih čestica ili taloga. Takođe, ako alkoholno piće ime neprijatan ukus ili miris, nemojte ga piti. Naročito izbegavajte pića koja mirišu na lak za nokte.

Mesto Ako se prehrambeni proizvodi ili pića prodaju na nekom alternativnom prodajnom mestu, na primer, kod nekog uličnog prodavca ili na pijaci, postoji verovatnoća da su proizvodi krivotvoreni. Da biste bili sigurni da kupujete originalne proizvode, kupujte samo kod legalnog trgovca, ili u legalnom supermarketu ili prodavnici.

Ambalaža Da bi smanjili svoje troškove, krivotvoritelji često štede na ambalaži. Krivotvoritelji pokušavaju da imitiraju ambalažu brenda i proizvoda koji kopiraju, ali je ona često veoma lošeg kvaliteta. Pažljivo pregledajte kvalitet štampanih slika na ambalaži. Takođe, možete proveriti vebsajtove legalnih trgovaca da proverite da li kod njih možete naći takav isti proizvod u nekoj posebnoj ambalaži. Ako ga kod njih nema, velika je verovatnoća da je proizvod koji želite da kupite krivotvoren. Proizvođači krivotvorenih prehrambenih proizvoda i pića često su lica koja ne govore engleski jezik, tako da oznake na ambalaži ili bocama obično sadrže pravopisne greške. Uvek pažljivo proverite da li ima pravopisnih grešaka, a naročito u sitno štampanom tekstu. Takođe, možete proveriti bar-kod na proizvodu. Nabavite aplikaciju za mobilni telefon pomoću koje možete proveriti bar-kodove i ustanoviti da li je proizvod originalan. Na kraju, treba pažljivo proveriti kvalitet same ambalaže. Ambalaža za krivotvorene prehrambene proizvode i pića često je loša i ispod standarda. Na primer, proverite zatvarač na boci. Ako je deo zatvarača za hermetičko zatvaranje oštećen, velika je verovatnaća da je proizvod krivotvoren ili da je pokušano krivotvorenje.

Šta možete uraditi ako ste kupili prehrambeni proizvod ili piće, a zatim ustanovili da je krivotvoreno?

Možda ste proizvod kupili na nekom prodajnom mestu gde vam je rečeno da je proizvod originalan. Ako kasnije ustanovite da je prehrambeni proizvod ili piće krivotvoreno, imate na raspolaganju jednu od sledećih mogućnosti:
• Vratite proizvod u prodavnicu gde je kupljen, uz pun povraćaj iznosa koji ste platili i što pre prijavite Tržišnoj inspekciji ili proizvođaču originalnog proizvoda da vam je prodat krivotvoren proizvod.
• Zadržite krivotvoreni proizvod kao dokaz i kontaktirajte proizvođača originalnog prehrambenog proizvoda ili pića. Vaše informacije će pomoći proizvođaču originalnog proizvoda da pokrene postupak protiv krivotvoritelja. Time ćete doprineti suzbijanju daljeg krivotvorenja.

(Zaštita potrošača)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.