U trendu

Deficit budžeta Srbije u prva četiri meseca 13,1 milijarda dinara

Deficit budžeta Srbije u prva četiri meseca ove godine iznosio je 13,1 milijardu dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

„Deficit budžeta Republike, prema široj definiciji koja u rashode uključuje i projektne zajmove koji nisu deo budžeta, ali pripadaju nivou Republike, iznosi 22,6 milijardi dinara“, navelo je to ministarstvo.

Kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova veći su u periodu januar-april za 6,1 milijardu dinara, u odnosu na isti period prethodne godine.

U aprilu su, kako navode, ostvareni prihodi u iznosu od 85,9 milijardi dinara, rashodi su iznosili 90,1 milijardu dinara, dok je deficit bio 4,2 milijarde dinara.

Poreski prihodi iznosili su 75,9 milijardi dinara.

Navodi se da se u aprilu uplaćuju tromesečne obaveze po osnovu PDV-a, tako da najveći deo poreskih prihoda čini ova poreska kategorija na osnovu koje je naplaćeno 43,4 milijarde dinara.

Prihod od akciza iznosio je 19,9 milijardi dinara i ima rastući trend, s obzirom na to da slabe efekti formiranja zaliha akciznih proizvoda i da se proizvodnja i uvoz ovih proizvoda vraćaju u normalan tok.

Ministarstvo navodi da su preostali poreski prihodi naplaćeni u skladu sa očekivanjima.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 9,5 milijardi dinara, a po osnovu donacija je uplaćeno 0,5 milijardi.

Najveće stavke na rashodnoj strani bili su rashodi za zaposlene, transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (Fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) i otplata kamata.

Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,8 milijardi dinara. Transferi OOSO iznosili su 20,8 milijardi, od čega je transfer PIO fondu iznosio 18,2 milijarde dinara.

Isplata poljoprivrednih subvencija i podsticajnih sredstava za recikliranje najviše su doprineli rastu subvencija, dok je nabavka obaveznih rezervi nafte glavni faktor visokih kapitalnih izdataka u ovom mesecu.

Kako se navodi, na nivou države u prva četiri meseca zabeležen je deficit u iznosu od 26,7 milijardi dinara.

Posmatrano po nivoima države, suficit AP Vojvodina iznosio je 0,1 milijardu dinara, a zbirni suficit lokalnih samouprava 2,9 milijardi dinara.

PIO fond je zabeležio deficit u iznosu od 5,2 milijardi dinara, s obzirom na značajan depozit iz prethodne godine.

Fond SOVO je u deficitu od 0,3 milijarde, a Nacionalna služba za zapošljavanje i RFZO su zabeležili suficite u iznosu od 0,5, odnosno 3,7 milijarde dinara.

Ministarstvo finansija navodi da je suficit RFZO posledica dinamike isplata plata, pošto se u januaru u zdravstvu isplaćuje samo pola mesečne zarade.

Putevi Srbije i Koridori Srbije se, kako je objavljeno, u najvećoj meri finansiraju iz kredita, pa je njihov ukupan deficit iznosio 5,7 milijardi dinara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar