U trendu

Delegacija Srbije na zasedanju MMF-a i Svetske banke

Delegacija Srbije prisustvuje prolećnom zasedanju Medjunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke koje se održava od 12. do 17. aprila u Vašingtonu, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

U delegaciji na čelu sa guvernerom NBS Jorgovankom Tabaković su predstavnici Ministarstva finansija i NBS.

Delegacija će na sastancima sa predstavnicima MMF-a predstaviti dosadašnje rezultate u sprovodjenju fiskalne konsolidacije, kao i realizaciju mera monetarne i finansijske politike u okviru dogovorenog ekonomskog programa, koji je podržan aktuelnim stendbaj aranžmanom.

Planirani su sastanci sa predstavnicima Svetske banke na kojima će se razgovarati o aktuelnom programu – Strateški okvir za partnerstvo za Republiku Srbiju.

Prolećno zasedanje MMF-a i Svetske banke će biti prilika za niz bilateralnih susreta predstavnika delegacije Srbije sa investitorima, agencijama za kreditni rejting, globalnim poslovnim bankama i medjunarodnim finansijskim institucijama, navela je NBS.  

Na sastancima savetodavnih komiteta biće razmatrana pitanja koja se odnose na medjunarodni monetarni sistem, usporavanje privrednog rasta u zemljama u razvoju, migracije, globalne rizike i iznalaženje mera kojima bi se obezbedio stabilan monetarni sistem u svetu i time podstakao održivi razvoj.

Tokom zasedanja biće sumirani rezultati sprovodjenja reforme kvota i upravljanja u MMF-u koja je stupila na snagu 26. januara 2016.

Realizacija te reforme, kako je objašnjeno, treba da obezbedi jačanje legitimiteta i efikasnosti MMF-a, a takodje, Svetska banka preduzima mere u cilju reforme načina predstavljanja zemalja članica i prezentovaće napredak koji je ostvaren.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.