U trendu

Devizne rezerve 9,5 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju marta ove godine iznosile su 9,5 milijardi evra, što je za 349,9 miliona evra manje nego pre mesec dana, saopštila je NBS.

Taj iznos deviznih rezervi obezbedjuje pokrivenost novčane mase (M1) od 238 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Medjunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine) su na kraju marta iznosile su oko 7,88 milijardi evra.Smanjenje ukupnih deviznih rezervi NBS u martu je u najvećoj meri rezultat plaćanja obaveza prema inostranim kreditorima i isplate dospelih državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima u ukupnom iznosu od 286,6 miliona evra.

Po osnovu intervencija NBS na medjubankarskom deviznom tržištu, povlačenja devizne obavezne rezerve banaka, zatim servisiranja stare devizne štednje, kao i po ostalim osnovima, odlivi iz deviznih iznosili 194,7 miliona evra.

Veći prilivi u devizne rezerve NBS bili su po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu, korišćenja kredita i od donacija u ukupnom iznosu od 187,1 miliona evra.

Kako je navela NBS, začajan priliv u devizne rezerve centralna banka je ostvarila uspešnim upravljanjem deviznim rezervama u martu, po osnovu uplate depozita za učešće u prodaji Železare Smederevo, kao i po osnovu ostalih priliva u ukupnom iznosu od 77,7 miliona evra.

Trgovine devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u martu je iznosila 623,3 miliona evra što je za 52,7 miliona manje nego u februaru. U prvom kvartalu ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,98 milijardi evra.

Dinar je u martu nominalno ojačao prema evru za 0,5 odsto, a NBS intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu prodajom 175 miliona evra kako bi ublažila preterane dnevne oscilacije kursa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.