U trendu

Devizne rezerve veće za 71,7 miliona evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju novembra iznosile su 10,74 milijardi evra, što je 71,7 miliona evra više u odnosu na prošli mesec, objavila je danas centralna banka.

Kako se navodi u saopštenju, time se obezbedjuje pokrivenost novčane mase (M1) od 277 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

Veći devizni prilivi ostvareni su po osnovu prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 121,4 miliona evra i po osnovu korišćenja kredita u iznosu od 108,4 miliona evra. Ostali prilivi iznosili su 48,8 miliona evra.

Veći odlivi iz deviznih rezervi realizovani su po osnovu isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 142,3 miliona evra, izmirivanja obaveza Republike Srbije prema inokreditorima u iznosu od 52 miliona evra, i povlačenja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 98,4 miliona evra.

Ostali odlivi iznosili su 37 miliona evra neto, navodi NBS.

Neto devizne rezerve na kraju novembra iznosile su 8,876 milijardi evra i te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna  sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Medjunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.