U trendu

Dijselblum pozvao na investicije u Grčku

Predsednik Evrogrupe i ministar finansija Holandije Jerun Dijselblum ocenio je danas u Hagu da odobravanje sporazuma Evrogrupe i Grčke u njenoj Skupštini predstavlja „početak ponovnog uspostavljanja poverenja“ i pozivao na investiranje u tu zemlju.

„Napredujemo korak po korak, i to je početak povratka poverenja“, rekao je Dijsleblum koji je danas održao telefonski sastanak ministara finansija evrozone.

Ministri su dali načelnu saglasnost za početak pregovora o novom paketu finansijske pomoći Grčkoj, pošto je njen parlament prošle noći na zahtev poverilaca izglasao zakon o nizu reformi i ratifikovao sporazum s Evrogrupom.

„Investicije su povezane s reformama. Grčka ne može da oživi svoju privredu ako nema stranih investicija. Grčkoj ekonomiji je hitno neophodno strano investiranje“, rekao je Dijselblum i dodao da je privatizacija „dobra prilika“ za strane investitore.

Predsednik Evrogrupe je upozorio da ne sme da bude kašnjenja u sprovođenju  reformi kako se ne bi ponovo „oživo duh Grexita (izlaska Grčke iz evrozone)“.

Evrozona je u načelu prihvatila da obezbedi 85 milijardi evra pomoći Grčkoj, ali samo ako se vlada u Atini unapred obaveže na niz mera i reformi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar