U trendu

Direktor Folksvagena podneo ostavku

Direktor Folksvagena Martin Vinterkorn danas je podneo ostavku, kako je rekao u „u interesu kompanije“, posle skandala koji je izbio kada je nemački proizvođač automobila priznao da je nameštao emisije svojih dizel vozila da bi zadovoljio američke testove.

Obrazlažući ostavku Vinterkorn je izjavio da je „Folksvagenu potreban novi početak“, takođe po pitanju osoblja. „Rašćišćavam put za ovaj novi početak svojom ostavkom“, rekao je on.

Vinterkorn je rekao da deluje u interesu kompanije, mada je naveo da koliko on zna nije uradio bilo šta pogrešno.

On je rekao da Folksvagen mora da nastavi proces „razjašnjavanja i transparentnosti“.

„Ovo je jedini način da se povrati poverenje. Uveren sam da će Grupa Folksvagen i njen tim prevazići ovu ozbiljnu krizu“, dodao je.

Nije odmah navedeno ko će preuzeti njegovo mesto.  

Skandal je izbio kada je pronađeno da je Folksvagen ugrađivao u dizel vozila proizvedena u poslednih sedam godina, uređaje koji su pri tehničkoj kontroli lažno prikazivali sastav izduvnih gasova.

Američka Agencija za zaštitu okoline (EPA) saopštila je prošle nedelje da bi Folksvagen mogao biti kažnjen sa čak 18 milijardi dolara pošto je ustanovila da je skoro 500.000 dizel automobila Folksvagena i Audija proizvedenih u poslednjih sedam godina opremljeno s takvim uređajima.

U sporne automobile je bio ugrađen uređaj koji je uključivao kompjuterski sistem za punu kontrolu izduvnih gasova samo kada automobil prolazi kroz zvanično testiranje u SAD, a ta kontrola je isključena tokom normalnih uslova vožnje, iako bi morala biti stalno uključena.

Tužioci u Nemačkoj naveli su da razmatraju da li da otvore istragu Folksvagena u vezi skandala s ispuštanjem gasova.

Posle izjave Vinterkorna deonice Folksvagena (VW) skočile su 8,7 odsto. To je i dalje daleko od nadoknađivanja gubitka u prva dva dana ove nedelje kada je izbrisano skoro 25 milijardi evra tržišne vrednosti kompanije.

Vinterkornov ugovor je trebalo da bude produžen na još dve godine do 2018. na sastanku nadzornog odbora firme u petak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar