U trendu

Ditman: Za 15 godina – 1,6 milijardi evra pomoći Srbiji

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je danas da je Nemačka u poslednjih 15 godina izdvojila više od 1,6 milijardi evra pomoći Srbiji za projekte za poboljšanje položaja gradjana.

„To su veoma značajni, infrastrukturni projekti, kao što je snabdevanje pijaćom vodom za 1,5 miliona gradjana, uspostavljeno sistema daljinskog grejanja za 40 odsto opština, kao i mnogi drugi projekti“, rekao je je Ditman u centru Beograda na obeležavanju 15 godina Nemačko-srpske razvojne saradnje.

On je naveo da tu spada i unapredjenje rada malih i srednjih preduzeća i „uvodjenje dualnog stručnog obrazovanja kako bi se povećao broj kvalifikovanog radnika“

„Cilj nemačke podrške Srbije jeste približavanje Srbije EU, osnaživanje produktivnosti privrede i poboljšanje životnog standrada gradjana“, rekao je Ditman na obeležavanju, kome je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Vlade Srbije Jadranka Joksimović.

Po njegovim rečima, Nemačka i Srbija imaju blisku saradnju i u oblasti kulture a podrška Vladi Srbije biće nastavljena.

Na podršci, i poličkoj i finansijskoj u ime Vlade Srbije i gradjana zahvalila je Joksimović, najavivši da će Srbija nastaviti evropski put.

Po njenim rečima, rad na evropskim evropske integracije treba da postane deo unutrašnjeg posla u Srbiji „na dobrobit svih gradjana“.

Nemačko-srpska razvojna saradnja se sprovodi u nekoliko ključnih oblasti – infrastruktura, demokratija, civilno društvo i javna uprava i održivi ekonomski razvoj.

Sredstva iz kojih se finansira, najvećim delom dolaze iz budžeta nemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj.

Petnaest godina Nemačko-srpske razvojne saradnje obeleženo je u Knez Mihailovoj ulici dvočasovnim programom za decu i odrasle, uz izložbu „Dela znače“ na kojoj su prikazani najzanimljiviji primeri saradnje u poslednjih 15 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.