U trendu

Do 8. jula prijavljivanje za dobrovoljni odlazak iz Fijata

Prijavljivanje radnika za dobrovoljni odlazak uz socijalni program u fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija trajaće do 8. jula, rečeno je agenciji Beta u Samostalnom sindikatu FCA Srbija.

„Ne znamo broj zaposlenih koji se do sada prijavio, ali je sigurno da ima interesovanja, neki radnici dolaze da prihvate socijalni program, a neki da se bolje informišu o Fijatovoj ponudi“, kazao je predsednik Samostalnog sindikata fabrike, Zoran Marković.

On je rekao da zainteresovani radnici dolaze u upravnu zgradu u krugu fabrike gde se nalazi Fijatova HR služba.

Prema rečima Markovića, od danas do petka u fabrici ne radi nijedna od tri smene, prema odluci menadžmenta kompanije u Kragujevcu.

On očekuje da će u petak biti napravljen prvi presek broja prijavljenih za dobrovoljni odlazak.

Kompanija FCA Srbija u Kragujevu najavila je sredinom juna, da je u fabrici od 700 do 900 „prekobrojnih“ radnika.

Prema rečima Markovića, Fijatov paket za dobrovoljni dolazak iz fabrike, koji je juče počeo, uključuju isplatu svakom radniku po 3.000 evra bez obzira na godine radnog staža, plus jedna trećina njegove bruto prosečne zarade za poslednja tri meseca pomnožena sa navršenim godinama radnog staža.

„Fijat će isplatiti i materijalnu naknadu koja je do sada isplaćivana tehnološkim viškovima preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a radnicima koji odlaze pripada i naknada za godišnji odmor i regres za 2016. godinu“, rekao je Marković.

On je dodao da radnik koji ima na primer tri godine radnog staža u Fijatu dobiće oko 4.700 evra, a računice govore da će zaposleni sa 30 godina staža imati oko 300 evra po godini staža.

Bivšim Zastavinim radnicima koji su radni vek nastavili u Fijatu biće uračunat i staž proveden u fabrici Zastava.

Marković je naveo da će prema dogovoru sindikata sa premijerom Vlade Srbije, do isteka roka za prijavljivanje za dobrovoljni odlazak – 8. jula, biti obavljeni razgovori predsednika Vlade sa čelnicima Fijata iz Torina kako bi se izvesnije znala perspektiva kragujevačke fabike.

On je podsetio i da je deo dogovora u Vladi Srbije održavanje novog i sastanak predstavnika sindikata s premijerom i menadžmentom Fijatove fabrike sledeće sedmice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.