U trendu

Drobnjak: Sve je spremno za zimsko održavanje puteva

Počela je sa radom zimska služba za održavanje državnih puteva u dužini od oko 15.000 kilometara i već je nabavljeno 40.000 tona soli, izjavio je v.d. direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak.

On je na konferenciji za novinare povodom početka rada zimske službe, u periodu od 15. novembra ove do 31. marta naredene godine, rekao da će o putnoj mreži brinuti ukuno 26 preduzeća sa kojima „Putevi Srbije“ imaju ugovor o održavanju.

„Putevi Srbije“ će nabaviti još 30.000 tona soli tako da će raspolagati ukupno sa nešto više od 70.000 tona soli, a nabaviće i 1.500 tona hladne mase za interventno krpljenje asfalta u zimskom periodu.

Drobnjak je apelovao na vožače da u zimskom periodu striktno poštuju saobraćajne propise, voze smanjenom brzinom, koriste zimsku opremu kao i da vode računa o drugim učesnicima u saobraćaju.

Pomoćnik ministra saobraćaja Saša Stojanović je izjavio da će za održavanje državnih puteva tokom zimske sezone biti obezbeđene 3 milijarde dinara i pozvao vozače da budu naročito oprezni u tom periodu kao i da koriste zimsku opremu.

„Putevi Srbije“ će voditi računa o nešto manje od 700 kilometara autoputeva, oko 4.100 kilometara puteva prvog reda i oko 10.250 kilometara drugog reda, sa 163 punkta.

Održavanje puteva je podeljeno po prioritetima i na putevima prvog prioriteta će se prosipati so, drugog prioriteta rizla, dok će se na putevima trećeg prioriteta samo uklanjati sneg.

Takođe, tokom zimske sezone puteve će održavati ukupno 719 vozila i kamiona, 327 mašina i 892 radnika putara kao i 184 tehničara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar