U trendu

Drugi čovek MMF-a: Pohvale Srbiji za sprovođenje aranžmana

Zamenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda Min Žu pohvalio je u Limi napredak Srbije u sprovođenju trogodišnjeg Stend baj aranžmana iz predostrožnosti koji je vlada početkom 2015. zaključila sa tom međunarodnim finansijskom institucijom, istakavši da su posebni rezultati ostvareni u domenu makro monetarne stabilizacije i fiskalne konsolidacije.

Žu je, na sastanku sa guvernerom Narodne Banke Srbije Jorgovankom Tabaković i ministrom finansija Dušanom Vujovićem, istakao i da preokret trenda rasta bruto društvenog proizvoda, sa negativnog na pozitivan, neosporno ukazuje na pozitivan pomak u sprovođenju programa.

Tokom tog bilateralnog susreta koji prethodi otvaranju Godišnje skupštine Odbora guvernera MMF i Svetske banke koja se ove godine održava u peruanskoj prestonici Limi, Žu je pokazao veliko interesovanje i poznavanje sprovođenja programa u Srbiji.

Tabaković je tom prilikom ukazala i da je odgovorna fiskalna politika koju je vodila Vlada Srbije omogućila centralnoj banci da u većoj meri relaksira monetarnu politiku i snizi referentnu kamatnu stopu, čime je, sa svoje strane NBS dala podsticaj rastu.

“Referentna kamatna stopa je snižena na do sada najniži nivo i time smo, i pored dezinflatornih pritisaka, izbegli ulazak u deflaciju, a istovremeno smo dali i određeni podsticaj ekonomskom rastu”, rekla je Tabaković.

Vujović je govoreći o narednim koracima u sprovođenju Programa rekao da Srbija treba da istraje u strukturnim reformama koje su već započete i da nastavi putem dinamicnog privrednog rasta i stabilne makroekonomske situacije.

Žu je u zaključku susreta dodao da su u narednom periodu za Srbiju prioriteti stabilizacija pozitivnih trendova i aktivnije upravljanje javnim dugom zbog izazova koji dolaze iz međunarodnog okruženja kao i resenje NPL- ova na osnovu Strategije koja je već usvojena i nastavak strukturnih reformi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.