U trendu

DS: Odustati od prodaje Telekoma

Iz opozicione Demokratske stranke (DS) zatražili su danas od Vlade Srbije da obustavu prodaju Telekoma Srbije i naglasili da je način na koji se namerava privatizacija kompanije, još jedan od dokaza za neznanje i nesposobnost vlasti.
„Pokušaj prodaje najvažnije srpske firme, pod uslovima koje je  objavila Agencija za privatizaciju, zapravo oličava suštinu ove  vlasti. Još jednom se pokazuje da ljudi bez škole, sa  kupljenim diplomama mogu jedino da otimaju i to oni i rade“, saopštila je DS.

Istakli su da se je poziva za prikupljanje ponuda raspisan po netransparentnim uslovima i da se iz njega ne vidi da li se prodaje većinski ili manjinski paket državnih akcija.

„Telekom Srbiju teoretski može da kupi onaj ko ima godišnji  prihod od oko 170 miliona evra, što je pet puta manje nego poslovni  prihod koji ostvaruje Telekom“, navodi se u saopštenju.

Agencija za privatizaciju objavila je 3. jula javni poziv za prikupljanje neobavezujućih ponuda za učešće u prodaji kapitala državnog telekomunikacionog preduzeća Telekom Srbija.

Zahtev za dostavljanje dokumentacije zainteresovani mogu podneti najkasnije do 23. jula Agenciji za privatizaciju, a rok za podnošenje neobavezujućih ponuda za kupovinu Telekoma Srbija je 2. avgust.

Pravo na učešće u postupku imaju domaće i strane kompanije koje su po slednje tri godine pružale uslugu mobilne telefonije.

Kao kvalifikacioni uslov za učešće u postupku traži se i da zainteresovana kompanija u poslednje tri godine ima prihode u telekomunikacionim uslugama koji su veći od 500 miliona evra ili da je u poslednjih 10 godina prikupila sredstva u iznosu većem od 500 miliona evra ili da je vrednost imovine kojom upravljaju na kraju 2014. iznosila najmanje dve milijarde evra.

U privatizaciji Telekoma Srbija mogu da učestvuju investitori koji su najmanje 10 godina imali minimalno vlasničko učešće od 10 odsto u najmanje jednom telekomunikacionom operateru sa godišnjim prihodima koji se odnose na telekomunikacione usluge od najmanje 500 miliona evra u najmanje jednoj godini perioda ulaganja.

U oglasu nije navedena procena vrednosti kompanije, već računovodstvena vrednost kapitala i to upisan novčani kapital od 17,4 milijarde dinara i upisani nenovčani kapital od 82,5 milijardi dinara.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.