U trendu

Dualno obrazovanje neophodno

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbiji neophodno dualno obrazovanje jer se ekonomski rast zemlje zasniva na razvoju industrije.

„Da bi Srbija mogla da napreduje, dualno obrazovanje je od prioritetnog značaja“, rekao je Vučić u Privrednoj komori Srbije na skupu o nezaposlenosti mladih.

On je istakao da samo u nekim oblastima djaci imaju praktičnu nastavu u privredi, što je svrha dualnog obrazovanja, jer se većina za buduće zanimanje obučava u „virtuelnim učionica“, a ne u radionicama.

„Kvalitet obrazovanja u Srbiji je relativno nizak, izuzimajući Beogradski univerzitet koji je na Šangajskoj listi najboljih univerziteta u svetu“, rekao je Vučič.

Naveo je da osam odsto djaka posle završetka osnovne škole ne nastavlja školovanje, i da 52 odsto obrazovanih gradjana ima srednju školu, a 18 odsto diplomu visokoškolske ustanove.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji je smanjena na 16 do 17 odsto, što je, kako je dodao, i dalje za šest odsto više od proseka zemalja EU.

„Medju mladima koji su nezaposleni, 62 odsto nema nikakvo radno iskustvo“, naglasio je premijer.

Dodao je i da 150.000 mladih od 16 do 24 godine niti radi, niti se školuje, a stopa zaposlenosti mladih je povećana na 19,7 odsto.

Vučić je istakao da je dualno obrazovanje najvažnija tema za budućnost Srbije i naglasio da je sa Svetskom bankom dogovoreno da se pokuša da se broj programa dualnog obrazovanja podigne sa 14 na 70.

On je rekao da je su za dualno obrazovanje u Srbiji uglavnom zainteresovane strane firme, dok domaće retko prave planove za narednih pet do 10 godina.

Vučić je naveo da, po podacima Privredne komore Srbije, 1.300 privrednih subjekata u Srbiji ima neki vid saradnje sa školama, a najveći deficit kadrova je u metalskoj i elektroindustriji, poljoprivredi i tekstilnoj industriji i gradjevinarstvu.

U pilot-projekte dualnog obrazovanja, kako je naveo, uključeno je 40 kompanija u 18 škola.

Po njegovim rečima, dualno obrazovanje je neophodno radi zapošljavanja, rasta BDP, životnog standarda, radi evropske integracije Srbije, odnosno za sva najvažnija pitanja, u kojima Srbija mora da ima najbolje rezultate.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Gea kazao je da, zahvaljujući dualnom obrazovanju, Švajcarska ima najnižu stopu nezaposlenosti mladih u svetu.

On je naglasio da iskustva Švajcarske mogu da pomognu Srbiji, ali da dulano obrazovanje mora da bude prilagodjeno potrebama Srbije, a ne da bude kopija švajcarskog.

Ambasador je rekao da su u Srbiji već započeti projekti dualnog obrazovanja u oblasti drvno-preradjivačke industrije, ali to treba učiniti i u drugim oblastima, kao što su metalska, gradjevinska i prehrambena industrija.

„Kroz te programe bi za pet godina moglo da se otvori oko 8.000 novih radnih mesta“, kazao je on, dodavši da je neki cilj da programe dualnog obrazovanja u Srbiji prodje oko 20.000 mladih.

Šefica Odeljenja Švajcarskog ekonomskog instituta za istraživanje obrazovnih sistema, pri Federalnom institutu za tehniku u Cirihu, Ursula Renold kazala je da je sistem dualnog obrazovanja mladih koristan za sve, jer se kroz njega ojačava sistem obrazovanja pošto mladi stiču znanje i jer se obezbedjuje njihovo dalje kretanje kroz zaposlenje.

Renold je naglasila da je iskustvo pokazalo da ne postoji velika stopa iskoristivosti radne snage u zemljama gde nema povezanosti privrede i škole.

Ona je dodala da je sistem dualnog obrazovanja koristan i za privredu i za državu, navodeći iskustvo Švajcarske jer se to obrazovanje finasira 40 odsto iz javnih rashoda, dok 60 odsto troškova tog obrazovanja snose kompanije.

Po njenim rečima, bitno je da se pre uvodjenja tog sistema jasno utvrde uloge svih, odnosno da se reguliše sistem upravljanja dualnim obrazovanjem, da se utvrdi okvir njegovog funkcionisanja, da se odrede pilot-projekti, pa tek ako se utvrdi da to funkcioniše, program treba proširivati.

Ona je naglasila da Srbija mora da razume kompleksnost te reforme i da izmeri rezultate posle 10 do 15 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.