U trendu

Dug Srbijagasa 'poješće' sve budžetske uštede

Srpska narodna partija (SNP) danas je ukazala da će sve budžetske uštede u 2016. godini s ciljem da se minus u državnoj kasi smanji za dodatnih 0,75 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), ili za nešto više od 200 miliona evra, praktično „pojesti“ dug Srbijagasa koji će platiti država.

„Parlamentarna većina će na zasedanju Skupštine Srbije, koje je danas počelo, verovatno prihvatiti predlog Vlade da se dug Srbijagasa od oko 23,4 milijarde dinara Naftnoj industriji Srbije (NIS) isplati iz republičkog budžeta, novcem poreskih obveznika“, navodi se u saopštenju SNP.

Ta stranka je procenila da će usvajanjem Predloga zakona o preuzimanju obaveza Srbijagasa prema NIS-u i pretvaranju tih obaveza u javni dug Srbije, biti poništene i skoro sve ovogodišnje uštede ostvarene smanjenjem penzija.

„Ako se ima u vidu da je Srbijagas prošlu godinu završio sa neto gubitkom od 45 milijardi dinara, a 2013. sa rekordnim minusom od 50 milijardi dinara, sa velikom dozom sigurnosti može se očekivati da će i u narednom periodu deo obaveza Srbijagasa, pogotovo onaj za koji je garantovala država, biti pretvoren u javni dug i time prebačen na teret poreskih obveznika“, ocenila ja SNP.

Upozoreno je da se takav scenario može očekivati i za druga javna preduzeća koja uprkos deklarativnom zaklinjanju, nisu reformisana ni 15 godina od početka tranzicije u Srbiji.

„To je ujedno i najbolji dokaz da se ni najstrožijim merama štednje, oličenim u smanjenju plata i penzija, ne mogu stabilizovati srpske javne finansije sve dok se ne uvede red u poslovanje javnih preduzeća. Dok se ona ne restrukturiraju svako stezanje kaiša biće uzaludno“, navedeno je u saopštenju SNP.

Ta stranka podseća da su smanjenjem plata i penzija ove godine postignute uštede oko 400-500 miliona evra, a da su do početka ove godine kumulirani gubici tri javna preduzeća, Elektroprivrede, Železnica i Srbijagasa, veći od 3,5 milijarde evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.